'Nu zit ik zelf aan het stuur van mijn loopbaan'

bart loopbaanbegeleidingBart Van der Auwera (44) droomde al lang van een job als autoverkoper. Een duw om echt voor die droom te gaan, kreeg hij tijdens loopbaanbegeleiding. Hij bereikte zijn droombaan, en leerde al snel dat die job minder goed bij hem paste dan hij had verwacht. Het zelfinzicht en –vertrouwen dat hij tijdens de loopbaancoaching ontwikkelde, kwam op dat moment helemaal van pas. Wetend wie hij is en wat hij wil, koos hij resoluut voor een andere baan. ‘Ik ben zoveel sterker geworden en zit nu zelf aan het stuur van mijn loopbaan. Ik kan veel kanten op’, vertelt Bart.

 

Bart werkte zes jaar als hulp in een houtzagerij, maar voelde zich niet goed in zijn vel. Op het internet zocht hij naar mogelijke ondersteuning en zo kwam hij in januari 2012 bij Loopbaanwijzer terecht. Gaandeweg besefte hij dat zijn droomjob niet zo onbereikbaar was als hij dacht. Met steun van zijn omgeving verliet hij zijn baan en volgde gedurende vier maanden een voltijdse opleiding tot autoverkoper. Hij liep stage in de garage waar hij klant was. Meteen daarna vond hij een tijdelijke job in een andere garage. Maar het werk bleek erg zwaar en na vijf maanden zocht Bart opnieuw een andere baan. Nu werkt hij al vijf maanden bij Bose. Met veel plezier overigens. Een onverwacht parcours dus, waar hij nog geen seconde spijt van heeft. Bart is vol van wat loopbaanbegeleiding voor hem betekende en vertelt honderduit over zijn kronkelend pad en de kracht en inzichten die het hem bracht.


De aanloop
‘Ik werkte in een ongezonde omgeving met veel stof en lawaai en het werk was ondankbaar. Ik wilde iets anders, maar hoe en wat? Mijn loopbaanbegeleider hielp me zicht te krijgen op wat ik wel goed kan en graag wil doen. Met haar engelengeduld liet mijn coach Eliane me altijd helemaal uitspreken, en dat kan bij mij wel even duren. Ze  zocht mee uit welke cursussen ik kon volgen. Mijn vrouw moedigde me erg aan om mijn droom te volgen. Ook mijn toenmalige werkgever had begrip voor de situatie. Hun vertrouwen was voor mij cruciaal om de stap in het onbekende te zetten en te starten met een opleiding.’


Het roer durven omgooien
‘De opleiding tot autoverkoper bij Cevora was volle bak genieten! Ik kreeg les van topverkopers en leerde ontzettend veel over communicatie. Toen ik aan de slag kon bij garage Paesmans in Hasselt kwam een droom uit. Ik ben die garagehouder zo dankbaar dat hij mij als onervaren verkoper een kans gaf. Maar na enkele maanden merkte ik dat de job erg zwaar was: ik had veel meer verantwoordelijkheid dan vroeger en moest weekend- en avondwerk doen. Maar nu wist ik dat veranderen kon! Ik zocht opnieuw een job in de logistieke sector waarvan ik dacht dat die beter bij me zou passen.’


Nieuwe bestemming
‘Vandaag heb ik echt de ideale job. Bij CSS Support Bose voer ik controles uit op apparaten die binnenkomen voor herstelling. Onze ploeg kijkt of er geen transport- of andere schade is, boekt het toestel in en zendt het naar de reparateurs. Ik werk in dagdienst en heb geweldige collega’s, een bezorgde, correcte baas en de inhoud van het werk ligt me. Ik ben al vijf maanden dolgelukkig. Zonder de hele weg die ik aflegde, was ik nooit in aanmerking gekomen voor deze job. Mijn diploma van autoverkoper werd gelijkgeschakeld met het diploma dat Bose zocht. En mijn ervaring en sterke communicatieve vaardigheden haalden hen over de streep.’


Sterker en flexibeler
‘Aan iedereen die het gevoel heeft vast te zitten in zijn job, wil ik zeggen: dat is niet zo! Er kan beweging komen, er zijn andere mogelijkheden voor jou. Loopbaanbegeleiding helpt je om uit te vinden wat echt bij je past. En dat in alle vertrouwen: niemand hoeft het te weten. Ik ben zoveel sterker geworden: ik heb meer zelfvertrouwen, ben assertiever en communiceer beter. Als op het werk iemand iets wil weten, vragen mijn collega’s altijd of ik het kan uitleggen. En mocht ik ooit opnieuw ontevreden zijn in mijn job – al lijkt me dat nu heel onwaarschijnlijk- dan weet ik waar ik op moet letten en hoe ik het moet aanpakken om werk te vinden dat beter bij me past.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.