Aandacht voor wat wél werkt maakt fundamenteel verschil

Als je vastloopt op je werk, kan veranderen van werkomgeving een oplossing zijn. Maar het hoeft niet, ontdekte ingenieur Pascal. Toen hij tegen de grenzen van zijn functie aanliep, was hij van plan van job te veranderen. Maar het liep anders.

‘Ik ontdekte dat ik zelf moest veranderen, dat ik mijn aandacht ook kon richten op wat wél werkt en dat ik duidelijker moest communiceren.’

Pascal (42) is procesingenieur in de farmaceutische industrie. Omwille van een interne reorganisatie veranderde zijn opdracht ingrijpend. Eerst zag hij die overgang best zitten, maar na een tijdje bleek hij zijn draai niet echt te vinden. ‘Ik zag de meerwaarde van mijn job voor het bedrijf niet meer. Ik miste de creativiteit van mijn vroegere functie en miste de contacten met mijn vroegere collega’s. Ik begon overal problemen te zien, zonder dat ik nog de bevoegdheid had er iets aan te veranderen. Ik voelde me niet goed meer in mijn vel.’

 

Andere mensen merkten zijn worsteling op en iemand raadde loopbaanbegeleiding aan. Dat was nieuw voor Pascal. ‘Ik ben er dan wat over beginnen lezen en aanvankelijk twijfelde ik omdat ik niet van plan was om van werkgever te veranderen.  Ik ben dan toch ingestapt met het idee dat het geen kwaad kon. Uiteindelijk bleek loopbaanbegeleiding ruimer te zijn dan wat ik dacht.’

 

Focus op wat wél werkt
In een paar sessies werd het Pascal duidelijk waar het fout zat. ‘In plaats van een nieuwe job of werkgever te zoeken, kon ik beter zelf veranderen. Duidelijker leren communiceren, bijvoorbeeld. En mijn energie richten op mijn sterke punten en op wat mij wel boeit. Ik stak teveel energie in wat ik niet goed kan, en daar zat de oorsprong van mijn onbehaaglijk gevoel.’

 

Gesprek brengt perspectief
‘Ik moest niet proberen het bedrijf te veranderen. Ik kon ook zelf veranderen, en helder zeggen wat ik wel en niet wil.’ Pascal stapte naar zijn chef en ging het gesprek aan. ‘Hij maakte tijd om te luisteren en afspraken te maken om de manier van werken beetje bij beetje bij te schaven. ‘We hebben een stappenplan gemaakt, maar dat proces is nog niet op zijn einde.’

 

Nieuwe attitude wordt tweede natuur
De loopbaancoaching werd een verrijkende ervaring. Focussen op wat je wél wil en op wat wél lukt was nieuw voor Pascal. En het lukt hem al aardig. ‘Soms herval ik nog wel eens in oude gewoonten. Als ik dat gewaar word, neem ik een paar stappen terug en vraag ik me af of het die negatieve energie wel waard is. Afstand nemen en relativeren helpt. Ik merk dat ik dat nu al een stukje onbewust begin te doen, dat het mijn natuur aan het worden is.’

 

Door Griet Bouwen, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.