Diagnose fibromyalgie: ‘Ik verspil geen energie aan klagen.’

 

Enkele jaren geleden moest Lieve Cetinkaya (34) haar droomjob als zorgkundige om medische redenen opgeven. Even leek alles zwart. ‘Loopbaancoaching heeft mijn blik verruimd: ik kijk met nieuwe ogen naar mezelf en naar de wereld. Daardoor zie ik nu meer mogelijkheden’, vertelt ze. ‘Werken in een callcenter leek me vroeger uitgesloten, maar ik gaf het een kans en vind het echt leuk.’

Lieve Cetinkaya (34) heeft twee dochters van 13 en 11 en vond na een scheiding onlangs opnieuw het geluk in een relatie. ‘De steun van mijn gezin helpt me door alles heen’, zegt ze. Ondanks het feit dat ze fibromyalgie heeft, werkt ze sinds negen maanden voltijds in een callcenter. ‘’s Avonds ben ik soms erg moe, maar ik ervaar dat mijn positieve instelling een groot verschil maakt. Als ik ondernemend blijf, krijg ik meer gedaan. Ik verspil geen energie aan klagen.’

 

Moeilijke periode luidt verandering in
‘Tien jaar lang werkte ik als zorgkundige in een rust- en verzorgingstehuis, een job waarvoor ik in de wieg gelegd ben. Als lid van het palliatief team ervoer ik elke dag dat ik een verschil kon maken voor de stervenden en hun familie door gewoon te doen waar ik goed in was: zorg verstrekken, liefde geven en aanwezig zijn’, vertelt Lieve. ‘In 2010 ging ik door een moeilijke periode: ik was net gescheiden, had ruzie met mijn ouders en de pijn die ik al een tijdje voelde, verergerde. Door de ellende en een maagontsteking viel ik 25 kilo af. Ik was helemaal op.’ Lieve kreeg de diagnose fybromyalgie, een ziekte die gekenmerkt wordt door chronische, verspreid voorkomende pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam.

 

Een nieuwe weg zoeken
Na ongeveer een jaar ziekteverlof werd Lieve medisch ongeschikt verklaard voor de job van zorgkundige. Dat betekent dat ze de job nooit meer mag uitoefenen. ‘Als ik daar nu op terugkijk, vraag ik me af of het wel nodig was. Met wat tijd en enkele aanpassingen aan mijn werk had ik wellicht terug gekund naar mijn grote passie’, zegt ze. Ze kwam bij Loopbaanwijzer terecht toen ze nog in dienst was bij het rusthuis. ‘Ik had dringend een nieuwe baan nodig, maar had geen idee van wat ik kon gaan doen. Ik voelde me enorm verloren en had weinig zelfvertrouwen’, vertelt ze.

 

Open blik maakt nieuwe ervaringen mogelijk
‘Coach Aida hield me een spiegel voor waarin ik plots kon zien wat ik wél allemaal kan. Dankzij de gesprekken ben ik mezelf meer gaan waarderen en heb ik oog gekregen voor de positieve commentaren van anderen die ik vroeger wegfilterde. Ik leerde ruimer kijken naar wat allemaal nog mogelijk is’, vertelt Lieve. Ze volgde via VDAB een opleiding tot call agent en stapte met een open vizier in haar eerste werkervaring. ‘Als het niet lukt of je vindt het niet fijn, dan doe je toch gewoon iets anders, hield ik mezelf voor.’

 

Talenten ontplooien en ontdekken
Tot haar verbazing vond ze de job als call agent meteen leuk. ‘Ik werk nog steeds probleemoplossend met mensen, draag verantwoordelijkheid en werk zelfstandig.’ Nieuw voor Lieve zijn de groeikansen. ‘Dankzij deze job heb ik talenten in mezelf ontdekt waarvan ik het bestaan niet wist. Ik hoop dat ik op termijn kan doorgroeien naar een leidinggevende functie, want andere mensen coachen en aansturen ligt me.’

 

Minimale impact op werk
Lieve koos ervoor om haar werkgever aanvankelijk niets te vertellen over haar ziekte: ‘Ik wilde me eerst bewijzen. Pas na enkele maanden lichtte ik mijn werkgever in. Toen was hij al overtuigd dat het zou lukken.’ Lieve moet op tijd rechtstaan zodat ze haar rug niet te veel belast en ontstekingen van pezen en spieren voorkomt. ‘Ik ben niet vaker ziek dan mijn collega’s. Voor een griep zal ik niet snel thuisblijven. Enkel als ik een zware ontsteking heb en echt niet meer uit de voeten kan, ga ik naar de huisdokter’, zegt ze.

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.