Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever.
Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Mits een open dialoog, een warm onthaal en wat creativiteit. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Werkgever en werknemer vonden een oplossing die een win-win voor hen allebei inhoudt. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

Marijke werkt sinds 1997 bij sociale economie organisatie IN-Z. De laatste jaren deed ze voornamelijk selecties van nieuwe medewerkers. In 2013 werd ze geconfronteerd met burn-out. Na tien maanden startte ze in oktober 2013 opnieuw deeltijds als medewerker HRM in de niche gezondheid en welzijn.

 

Contact met leidinggevende en collega’s
Tijdens haar ziekteverlof behield Marijke het contact met haar leidinggevende. ‘Ze belde me zelf op of ik belde haar op. In het begin liet ze me soms gewoon wenen aan de telefoon. Gaandeweg praatten we ook over mijn inzichten en de vooruitgang die ik boekte. Ook toen ik startte met loopbaancoaching, vertelde ik haar dat. Mijn leidinggevende had het met mij niet over lopende zaken. Daardoor kon ik daar echt afstand van nemen.’ Van collega’s kreeg ze af en toe een sms’je of een kaartje. ‘Iedereen gunde me mijn rust en tegelijk behield ik het gevoel dat er op mijn werk een plekje voor me was’, zegt Marijke.

 

Je omringen met de juiste mensen
Toen Marijke ziek werd, contacteerde ze een psychologe. ‘Ik wilde beter leren omgaan met mijn migraine-aanvallen. In de periode voor mijn burn-out waren die erger geworden. In de therapie ging het vaak over energiegevers en –nemers’, zegt Marijke. Na iets meer dan zes maanden startte ze met loopbaancoaching. ‘Ik kreeg meer inzicht in hoe ik op het werk functioneer en welke taken me energie kosten of net opleveren.’ Ook op medisch vlak ondernam Marijke stappen. ‘Dat heeft geleid tot een betere medicatie voor mijn migraine.’

 

Werkgever stond open voor verandering
Na een zevental maanden begon de voorbereiding voor Marijkes reïntegratie. ‘Ik vertelde mijn leidinggevende dat ik meer nood had aan diepgang en dat enkel selecties doen van mij te veel energie vraagt’, zegt Marijke. IN-Z stond open voor deeltijdse reïntegratie. Dat was nodig omdat Marijke nog niet volledig hersteld is van haar burn-out. Het managementteam bood Marijke een inhoudelijk uitdagende job die beter aansluit bij haar talenten. ‘Ik besprak het voorstel met mijn partner, de psychologe en loopbaancoach en aanvaardde de job. Ik besef dat ik veel geluk heb gehad dat er zich net een kans voordeed die bij me pastte’, zegt Marijke.

 

Warm welkom en coach
‘De eerste dag dat ik terug op het werk was, ging een collega met mij alle bureau’s af. Dat lijkt misschien wat kunstmatig, maar dat warme welkom van elke collega heeft echt geholpen om me weer snel thuis te voelen’, zegt  Marijke. Ze werkt bovendien nauw samen met de preventieadviseur. ‘Hij bewaakt mee mijn grenzen en we bedenken samen oplossingen voor situaties die mogelijk belastend zijn. Zijn steun op de werkvloer is goud waard.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.