Een werkomgeving die bij me past dankzij jobcraften

Kevin klopte bij Stebo aan voor loopbaancoaching. Hij zat in de herstelperiode na een burn-out en wilde zich voorbereiden op de terugkeer naar werk, liefst in een andere job binnen of desnoods buiten zijn bankinstelling.

Kevin is direct na zijn studies begonnen als ICT-er en heeft 13 jaar binnen hetzelfde domein gewerkt. Hij heeft weliswaar stappen omhoog gezet, maar zoals hijzelf zegt “de context van mijn job bleef altijd hetzelfde, ik zag nooit eens een andere kant van de bankwereld. Ik ontdekte dat ik vastgeroest zat in een omgeving waar ik dan wel veel expertise had, maar helemaal geen uitdaging meer ervaarde, de job was te voorspelbaar geworden. Als er iets misliep wist ik doorgaans al de antwoorden terwijl mijn collega’s nog naar oplossingen waren aan het zoeken.”

Stebo loopbaanbegeleiding: aanbod jobcraften

Weer met goesting aan het werk!

Het is al jaren geleden dat ik weer met een aangenaam gevoel ga werken en er ‘s morgens naar uitkijk om terug aan de slag te gaan.

Ik merk hoe belangrijk het is geweest om bij mijn job stil te staan, ik had het beter een paar jaar eerder  gedaan….

Eigenlijk zou ik iedereen willen aanraden vanaf zijn dertigste eens alles op een rijtje te zetten en via jobcrafting te onderzoeken of je job nog passend genoeg is. Zo ook mijn collega die nog veel langer binnen hetzelfde domein werkte als ik, heeft een nieuwe stap gezet en staat versteld van de positieve energie.’

Kiezen voor jobcrafting bij Stebo

Kevin wilde samen met loopbaancoach Jacqueline uitzoeken waar zijn nieuwe uitdaging lag.

Omdat hij in eerste instantie graag binnen zijn organisatie wilde blijven was de insteek te gaan jocraften binnen het kader van Vuurwerkt. Dit is een door Stebo ontwikkelde waarderende coachingstechniek in 4 stappen. Jobcrafting is een vorm van coachen waarbij er aandacht is voor de individuele talenten, werkwensen en behoeften van de persoon in begeleiding. Dat gebeurt in relatie tot de te verrichten taken, de teamdoelen én de regelruimte binnen de organisatie.

Kevin werd niet alleen gestimuleerd om na te denken over wat en hoe hij anders wilde, maar ook of dit realistisch en haalbaar was binnen zijn huidig team. Vervolgens werd besproken hoe dit te communiceren met zijn leidinggevende. Tot slot was er ook aandacht voor blikverruiming binnen zijn organisatie: Waren er op andere plekken mogelijkheden, hoe kon hij hierover het gesprek op gang brengen en met wie? Hoe kreeg hij meer oog om kansen te gaan zien én ze te leren benutten. Om hiermee vertrouwd te raken kreeg Kevin na ieder gesprek afgestemde opdrachten en oefeningen mee naar huis.

Waar heeft loopbaanbegeleiding jou gebracht?

“De coaching heeft me enorm geholpen” zegt Kevin. “Ik had altijd wel een vaag beeld van wat ik leuk vond aan mijn job, maar ik had het nooit goed in detail bekeken en er ook nooit echt over nagedacht of ik nog wel op het juiste pad in mijn carrière zat, ik liet het gewoon op me af komen! Uiteindelijk is mijn nieuwe functie nu ook wel een beetje op mijn weg gekomen. Al had ik mijzelf wel het doel gesteld om binnen het jaar op een andere werkplek te zitten, wat ook is gelukt. Momenteel werk ik nog 50 % in mijn oude job en 50% in mijn nieuwe job als data-analist. Dit is mij op het lijf geschreven omdat ik daar voltijds iets mag doen, wat ik tussendoor al graag deed in mijn vorige job. Het is vrij gedetailleerd specialistenwerk - één van de dingen die belangrijk zijn voor Kevin, zoals bleek tijdens de verschillende sessies -  in een context waar de drive om perfectie na te streven heel groot is en waar ik vrijwel directe voldoening kan halen uit de resultaten die ik bereik. Ik werk nog steeds in hetzelfde bedrijf, maar nu bij een andere dienst waar de werkwijze en de context van de dienst veel meer aansluiten bij mijn verwachtingen en behoeften. Vanaf januari 2020 ga ik hier full-time aan de slag.