Na een burn-out herontdekt Suzy haar talenten en wint zelfvertrouwen

Een burn-out noodzaakte Suzy (54)  in januari 2013 ziekteverlof te nemen. Al snel besefte ze dat het zo niet verder kon. Maar hoe dan wel? Haar psycholoog verwees haar door naar Loopbaanwijzer. ‘Dankzij de gesprekken kreeg ik weer wat zelfvertrouwen. Ik weet nu wat ik wel nog kan en welke zaken voor mij belangrijk zijn in een job. Die inzichten geven me de rust die ik nodig heb om me helemaal te kunnen concentreren op mijn herstel. Binnenkort wil ik de stap naar solliciteren zetten. Ik krijg er stilaan weer zin in’, vertelt Suzy.

 

 

Suzy werkte 23 jaar als sales officer bij hetzelfde bedrijf. Een job met commerciële doelstellingen, strikte deadlines en veel contacten. ‘Ik werkte graag en gaf me volledig’, vertelt ze. ‘Voor mijn klanten ging ik door het vuur.’ Maar de druk die ze ervoer werd steeds hoger en haar baan begon Suzy ’s nachts wakker te houden. Tot de batterijen leeg waren. Een burn-out, was de diagnose.

 

Weer zicht op competenties en talenten
‘Mijn professionele toekomst werd plotseling een zwart gat. Ik voeldedat ik niet meer terug kon gaan naar mijn job, maar had geen idee wat ik verder nog zou kunnen’, vertelt Suzy. Loopbaanbegeleiding hielp haar om zicht te krijgen op haar competenties en talenten: ‘Soms was het een welkome herinnering aan wat ik vanbinnen al wist. Dat ik sociaal en extravert ben en het best gedij in een omgeving waar ik met en voor mensen kan werken bijvoorbeeld. Daarom dacht ik zelf al aan een job in de sociale sector. In de sessies werd ook benoemd dat resultaten halen belangrijk is voor mij en dat ik energie krijg van mooie dingen creëren. Ik naai en brei nu volop voor mijn drie kleinkinderen.’

 

Link naar de arbeidsmarkt
Samen met loopbaanbegeleidster Sylvia richtte Suzy zich op mogelijke jobs waarin haar talenten goed tot hun recht zouden komen. ‘Ik zou heel graag bij een OCMW werken, waar ik problemen help op te lossen voor mensen. Of in een uitzendkantoor, waar ik opnieuw klantencontacten heb en tegelijk mensen aan werk help. Een job als verkoopster in een kleding- of juwelenzaak zie ik ook zitten. Daar kan ik mijn creativiteit en mijn oog voor schoonheid ten volle inzetten.’ Suzy denkt ook aan bijstuderen via afstandsonderwijs om haar kansen te vergroten.  

 

Zelfvertrouwen kreeg een boost
Doorheen het proces van loopbaanbegeleiding kreeg Suzy weer zelfvertrouwen. ‘Sylvia, mijn loopbaanbegeleider, had weinig woorden nodig om te begrijpen wat er speelde. Dankzij haar positieve feedback begon ik te zien wat ik wel in mijn mars heb. Ze moedigde me aan om mijn grenzen te verleggen. Stilaan verbeterde mijn concentratie.’ Af en toe piekert Suzy nog wel over de toekomst: ‘Ik heb mijn leeftijd tegen om een job te vinden.’ Ze is nu nog thuis, maar er zijn steeds meer lichte dagen: ‘En dat was enkele maanden geleden wel anders.’

 

Nog een stap nodig naar solliciteren
Werknemers als Suzy hebben recht op een financiële tussenkomst voor acht uur loopbaanbegeleiding. Suzy benutte dat pakket volledig,  en heeft behoefte aan nog een paar extra uren coaching. ‘Samen met Sylvia wil ik een sterk CV opstellen en enkele sollicitatiebrieven schrijven. Mijn vorige job kreeg ik aangeboden na mijn stage. Dat betekent dat ik nog nooit gesolliciteerd heb! Daarom heb ik een verlenging van de loopbaanbegeleiding aangevraagd.’

 

De afbeelding bij het artikel werd gekozen door Suzy.

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.