Kristin kwam sterker uit een burn-out

Acht jaar geleden herstelde Kristin (47) van een burn-out. Ze vindt het belangrijk om nu haar verhaal te vertellen. ‘Ik wil mee het taboe doorbreken’, zegt ze. ‘Burn-out kan iedereen overkomen. Mensen met burn-out zijn geen zwakkelingen, integendeel: ze leggen de lat hoog en presteren meestal erg goed.’ Kristin kwam versterkt uit haar burn-out en vond een tweede adem in haar job. ‘Ik leerde beter voor mezelf zorgen, nee zeggen als dat nodig is en zaken loslaten waar ik geen invloed op heb.’

 

Kristin hoopt dat haar getuigenis anderen aanzet om alert te zijn voor hun eigen welzijn en op tijd in te grijpen als ze voelen dat alles hen te veel wordt. Mensen die nu een burn-out doormaken, wil ze een hart onder de riem steken. ‘Burn-out is geen teken van zwakte’, benadrukt ze. ‘Je kan er sterker uitkomen. Er met anderen over praten, betekende voor mij een ontzettende steun.’ Toch ziet ze haar achternaam en foto liever niet op de website. ‘Als ik ooit een andere job zoek, wil ik niet dat dit het eerste is wat een potentiële werkgever over me leest’, zegt ze. ‘Er is nog veel onbegrip en werkgevers vrezen voor een terugval, ook al is dat niet nodig.’ Kristin doet haar verhaal.

 

Luisteren naar de signalen
‘Voor het me overkwam, dacht ik dat burn-out tussen de oren zat en een gevolg was van te veel tijd om na te denken. Het zou mij met mijn drukke job, gezin van drie kinderen en zieke vader om voor te zorgen, niet overkomen. Ik zag mezelf als erg stressbestendig en was er best trots op dat ik alles wist te combineren. Als ik terugkijk op de periode voor mijn burn-out, zie ik drie jaar waarin ik maar bleef doorgaan en mijn grenzen keer op keer overschreed. Mijn lichaam zond toen zeker signalen uit dat het stilaan genoeg was, maar ik negeerde ze. Mensen in mijn omgeving zeiden me dat ik mezelf niet was en er moe uitzag. Dat lachte ik weg.’

 

Licht uit
‘Op een dag ging het licht uit. Plots kon ik niets meer! Ik raakte amper mijn bed uit en kreeg mijn arm zelfs niet omhoog om me aan te kleden. Toen de huisdokter opperde dat ik een burn-out had en me doorstuurde naar een psychiater, was mijn eerste reactie er één van ongeloof. Onmogelijk, niet ik! De psychiater duidde dat vooral mensen die de lat hoog leggen voor zichzelf, goede kandidaten voor burn-out zijn. Dat herkende ik wel. Hij waarschuwde me dat herstellen lang kon duren. De eerste drie weken deed ik niet meer dan in de zetel liggen en één keer per dag de brievenbus leeghalen: zo moe was ik. Het leek alsof het nooit zou overgaan.’

 

Samen met lotgenoten aan weerbaarheid werken
‘In een groepstherapie ontmoette ik lotgenoten. Dat was bevrijdend: we leerden ontzettend veel van elkaar en smeedden banden voor het leven. Tijdens de sessies trainden we onze weerbaarheid: we leerden nee zeggen en zaken die we niet rechtstreeks kunnen beïnvloeden meer los te laten. Ik voelde me snel sterker worden en al na een paar maanden ging ik terug aan de slag, eerst halftijds, daarna voltijds. Het lukte me om toe te passen wat ik geleerd had. Natuurlijk wil ik mijn job nog steeds goed doen, maar ik weet een evenwicht te bewaren en zeg nee als het nodig is. Dagelijks een half uurtje tijd voor mezelf nemen, doet ook wonderen. Ik zie het niet meer als egoïstisch, wel als noodzakelijke zelfzorg.’

 

Steun van anderen cruciaal in herstel
‘Zowel de praktische steun en hulp van mijn familie als hun geloof in mij waren ontzettend belangrijk voor mijn herstel. Ook de ontmoeting met lotgenoten in de groepstherapie was cruciaal. We zien elkaar nog om de twee à drie maanden en lachen wat af. We helpen elkaar om alert te blijven voor mogelijke signalen en onze grenzen te bewaken. Ik droom ervan om deze groep uit te breiden naar anderen die worstelen met een burn-out.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.