Els herwint arbeidsvreugde na pesterijen op het werk

 

De job van je leven hebben en het toch niet meer zien zitten? Het overkwam Els toen ze werd geconfronteerd met pestgedrag van een collega. ‘Tijdens loopbaancoaching kreeg ik een nieuwe kijk op mezelf. Ik bouwde weerbaarheid op en kreeg handvatten om beter om te gaan met moeilijke situaties.’ Nu de collega in kwestie niet meer in de organisatie werkt, heeft Els het plezier in haar werk helemaal hervonden. ‘Ik hoop dat ik deze job tot mijn pensioen kan blijven doen’, zegt ze.

 

Els (53) werkt al 20 jaar als stikster. Ze gebruikt liever haar echte naam niet omdat ze nog steeds aan het bekomen is van de zware periode die achter haar ligt.

 

Een zware periode
‘Ongeveer twee jaar geleden begon voor mij de ellende’, vertelt Els. ‘Een collega maakte me het leven zuur. Ze beweerde dat ik roddelde over anderen, al het leuke werk voor mezelf hield en een profiteur was. De baas ging mee in haar redenering en ik werd meermaals terechtgewezen. Ik kreeg de indruk dat ook mijn collega’s op den duur met wantrouwen naar me keken. Na een paar maanden begon ik hevige maagpijn te krijgen en moest ik vaak thuisblijven. Ik hield het simpelweg niet langer dan een paar weken aan een stuk uit op het werk. Ik verloor mijn eetlust en verloor zes kilo in een paar maanden tijd.’

 

De ideale job in slechte omstandigheden
Via een vriendin kwam Els bij loopbaancoaching terecht. ‘Voor mij was de maat vol en hoewel ik bang was om van werk te veranderen, zag ik geen andere oplossing meer. Maar al in de eerste gesprekken met coach Sylvia bleek dat mijn job voor mij ideaal is. Ik heb afwisselend werk dat ik graag doe, zinvol vind én ik heb veel vrijheid en autonomie om mijn werk zelf te organiseren. Alleen de randvoorwaarden zaten niet goed.’ Een eerste klik die Els maakte, was om anders naar de situatie te kijken: ‘Ik kan die collega niet veranderen. Alle energie die ik daarin steek, kan ik beter aanwenden om zelf anders te reageren.’

 

‘Ik vraag nu gewoon wat er scheelt’
‘Sylvia hield me een spiegel voor’, vertelt Els. ‘Ik had de idee dat ik me niet te veel aantrek van alles, maar dat klopte natuurlijk niet want anders word je niet ziek van zorgen. Dat ik heel zelfstandig ben en maar weinig gezelschap nodig heb, moest ik ook herzien. De waarheid is dat ik erg reken op de mensen om me heen. Dankzij dit inzicht heb ik meer aandacht voor collegialiteit gekregen en durf ik makkelijker hulp vragen.’ Als er wrevel of spanning is tussen haar en een collega, dan vraagt Els nu sneller uitleg: ‘Voor de loopbaancoaching dacht ik nogal vlug dat iemand iets tegen me had. Nu besef ik dat iedereen wel eens een slechte dag heeft en er honderdeneen redenen kunnen zijn waarom een persoon zus of zo reageert. Het beste is gewoon te vragen wat er scheelt.’

 

Delen is belangijk
Er kwam ook een oplossing voor de situatie op het werk. De collega die pestgedrag vertoonde werd ontslagen, mede door tussenkomst van de arbeidsgeneeskundige dienst die met leidinggevenden en collega’s sprak. ‘Na haar ontslag kwamen de tongen los’, zegt Els. ‘Veel andere collega’s hadden zich ook geviseerd gevoeld en ervoeren daardoor spanning. We hadden dat blijkbaar allemaal verzwegen en bijna niemand kwam nog graag werken.’ Verhalen delen was helend en leerrijk en het zorgde voor samenhorigheid: ‘Ik denk dat we de volgende keer sneller met elkaar zullen praten. De sfeer is sindsdien enorm verbeterd en ik ga nu weer met volle goesting werken. Ik hoop dat ik deze job tot aan mijn pensioen kan blijven doen.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.