Lieve CetinkayaEnkele jaren geleden moest Lieve Cetinkaya (34) haar droomjob als zorgkundige om medische redenen opgeven. Even leek alles zwart. ‘Loopbaancoaching heeft mijn blik verruimd: ik kijk met nieuwe ogen naar mezelf en naar de wereld. Daardoor zie ik nu meer mogelijkheden’, vertelt ze. ‘Werken in een callcenter leek me vroeger uitgesloten, maar ik gaf het een kans en vind het echt leuk.’

Lieve Cetinkaya (34) heeft twee dochters van 13 en 11 en vond na een scheiding onlangs opnieuw het geluk in een relatie. ‘De steun van mijn gezin helpt me door alles heen’, zegt ze. Ondanks het feit dat ze fibromyalgie heeft, werkt ze sinds negen maanden voltijds in een callcenter. ‘’s Avonds ben ik soms erg moe, maar ik ervaar dat mijn positieve instelling een groot verschil maakt. Als ik ondernemend blijf, krijg ik meer gedaan. Ik verspil geen energie aan klagen.’

 

Moeilijke periode luidt verandering in
‘Tien jaar lang werkte ik als zorgkundige in een rust- en verzorgingstehuis, een job waarvoor ik in de wieg gelegd ben. Als lid van het palliatief team ervoer ik elke dag dat ik een verschil kon maken voor de stervenden en hun familie door gewoon te doen waar ik goed in was: zorg verstrekken, liefde geven en aanwezig zijn’, vertelt Lieve. ‘In 2010 ging ik door een moeilijke periode: ik was net gescheiden, had ruzie met mijn ouders en de pijn die ik al een tijdje voelde, verergerde. Door de ellende en een maagontsteking viel ik 25 kilo af. Ik was helemaal op.’ Lieve kreeg de diagnose fybromyalgie, een ziekte die gekenmerkt wordt door chronische, verspreid voorkomende pijnen en spierstijfheid over het hele lichaam.

 

Een nieuwe weg zoeken
Na ongeveer een jaar ziekteverlof werd Lieve medisch ongeschikt verklaard voor de job van zorgkundige. Dat betekent dat ze de job nooit meer mag uitoefenen. ‘Als ik daar nu op terugkijk, vraag ik me af of het wel nodig was. Met wat tijd en enkele aanpassingen aan mijn werk had ik wellicht terug gekund naar mijn grote passie’, zegt ze. Ze kwam bij Loopbaanwijzer terecht toen ze nog in dienst was bij het rusthuis. ‘Ik had dringend een nieuwe baan nodig, maar had geen idee van wat ik kon gaan doen. Ik voelde me enorm verloren en had weinig zelfvertrouwen’, vertelt ze.

 

Open blik maakt nieuwe ervaringen mogelijk
‘Coach Aida hield me een spiegel voor waarin ik plots kon zien wat ik wél allemaal kan. Dankzij de gesprekken ben ik mezelf meer gaan waarderen en heb ik oog gekregen voor de positieve commentaren van anderen die ik vroeger wegfilterde. Ik leerde ruimer kijken naar wat allemaal nog mogelijk is’, vertelt Lieve. Ze volgde via VDAB een opleiding tot call agent en stapte met een open vizier in haar eerste werkervaring. ‘Als het niet lukt of je vindt het niet fijn, dan doe je toch gewoon iets anders, hield ik mezelf voor.’

 

Talenten ontplooien en ontdekken
Tot haar verbazing vond ze de job als call agent meteen leuk. ‘Ik werk nog steeds probleemoplossend met mensen, draag verantwoordelijkheid en werk zelfstandig.’ Nieuw voor Lieve zijn de groeikansen. ‘Dankzij deze job heb ik talenten in mezelf ontdekt waarvan ik het bestaan niet wist. Ik hoop dat ik op termijn kan doorgroeien naar een leidinggevende functie, want andere mensen coachen en aansturen ligt me.’

 

Minimale impact op werk
Lieve koos ervoor om haar werkgever aanvankelijk niets te vertellen over haar ziekte: ‘Ik wilde me eerst bewijzen. Pas na enkele maanden lichtte ik mijn werkgever in. Toen was hij al overtuigd dat het zou lukken.’ Lieve moet op tijd rechtstaan zodat ze haar rug niet te veel belast en ontstekingen van pezen en spieren voorkomt. ‘Ik ben niet vaker ziek dan mijn collega’s. Voor een griep zal ik niet snel thuisblijven. Enkel als ik een zware ontsteking heb en echt niet meer uit de voeten kan, ga ik naar de huisdokter’, zegt ze.

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Aandacht voor wat wél werkt maakt fundamenteel verschil

Als je vastloopt op je werk, kan veranderen van werkomgeving een oplossing zijn. Maar het hoeft niet, ontdekte Pascal, ingenieur in de farmaceutische sector. Toen hij tegen de grenzen van zijn functie aanliep, was hij van plan van job te veranderen. Maar het liep anders. ‘Ik ontdekte dat ik zelf moest veranderen, dat ik mijn aandacht ook kon richten op wat wél werkt en dat ik duidelijker moest communiceren.’

Minder moe met job die beter aansluit bij talenten

Meer werken en toch minder moe zijn? Dat kan perfect, ervaart Mara (34). Een nieuwe job als teamleider in de organisatie waar ze al vijf jaar werkte, geeft haar vandaag veel energie. ‘In gesprek gaan met mijn werkgever over mijn energieverlies en zorgen heeft veel in beweging gebracht. Dankzij zijn vertrouwen en inzicht in mijn talenten, heb ik nu een job die veel beter bij me past.’

Diagnose fibromyalgie: ‘Ik verspil geen energie aan klagen.’

Enkele jaren geleden moest Lieve Cetinkaya (34) haar droomjob als zorgkundige om medische redenen opgeven. Even leek alles zwart. ‘Loopbaancoaching heeft mijn blik verruimd: ik kijk met nieuwe ogen naar mezelf en naar de wereld. Daardoor zie ik nu meer mogelijkheden’, vertelt ze. ‘Werken in een callcenter leek me vroeger uitgesloten, maar ik gaf het een kans en vind het echt leuk.’

Els herwint arbeidsvreugde na pesterijen op het werk

De job van je leven hebben en het toch niet meer zien zitten? Het overkwam Els toen ze werd geconfronteerd met pestgedrag van een collega. ‘Tijdens loopbaancoaching kreeg ik een nieuwe kijk op mezelf. Ik bouwde weerbaarheid op en kreeg handvatten om beter om te gaan met moeilijke situaties.’ Nu de collega in kwestie niet meer in de organisatie werkt, heeft Els het plezier in haar werk helemaal hervonden.

Gulsen verkent nieuwe toekomst met een chronische ziekte

Gulsen Aydin (42) hervond zes jaar geleden na een loopbaancoaching haar engagement als gezinsondersteuner. Enkele jaren later werd bij haar de chronische immuunziekte sarcoïdose vastgesteld en moest ze thuis blijven. Stilaan verkent ze opnieuw haar mogelijkheden. ‘Alles is nu anders. Ik moet mezelf heruitvinden’, zegt Gulsen.

Meer openheid op de werkvloer: win-win voor medewerkers en werkgevers

‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig,’ zegt Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Kristin kwam sterker uit een burn-out

Acht jaar geleden herstelde Kristin (47) van een burn-out. Ze vindt het belangrijk om nu haar verhaal te vertellen. ‘Ik wil mee het taboe doorbreken’, zegt ze. ‘Burn-out kan iedereen overkomen. Mensen met burn-out zijn geen zwakkelingen, integendeel: ze leggen de lat hoog en presteren meestal erg goed.’ Kristin kwam versterkt uit haar burn-out en vond een tweede adem in haar job. ‘Ik leerde beter voor mezelf zorgen, nee zeggen als dat nodig is en zaken loslaten waar ik geen invloed op heb.’

Sluiting Ford is een einde, en een nieuw begin

De sluiting van de Ford fabriek waar hij al 28 jaar werkt, kwam voor Guido Tiesters als een enorme klap. Maar Guido heroriënteerde zich naar het beroep van autoverkoper. ‘Ik ga opnieuw naar school om een diploma te halen. Ik zie weer een toekomst en ben dankbaar voor de kansen die ik krijg.’

‘Waar mijn hart gaat zingen, moet ik zijn’

‘Ik volg mijn hart,’ zegt Hilde Vanquathoven, ‘waar het zingt, moet ik zijn.’ Voor Hilde is dat nu vooral bij de kinderen van Bethanië. Ze doet er vrijwilligerswerk en stelde zich kandidaat om pleegmoeder te worden. ‘Ik vind mijn passie hier. Een job die daarbij aansluit volgt wel, daar heb ik alle vertrouwen in.’

Samia baant zich een eigen weg naar de zorgsector

Waar haar hart ligt, wist Samia (29) diep vanbinnen wel: ‘Al van kleins af aan zorg ik voor mensen.’ Dat ze daar ook haar job van kon maken, was nog niet in haar opgekomen. In de gesprekken met coach Jacqueline ontdekte Samia dat een baan in de zorgsector echt iets voor haar zou zijn. Ze besloot zich bij te scholen en deed werkervaring op in een dienstencentrum van het OCMW Genk, waar senioren elkaar ontmoeten. In de toekomst wil ze graag werken als zorgkundige in een rusthuis.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.