ballet-115735_1280Met de oprichting van haar Balletschool in Neeroeteren maakte Nadja Segers (36) in 2002 de droom waar die ze al sinds haar negende koesterde. Een grenzeloze inzet en te lage inkomsten zetten het jonge gezin van Nadja steeds meer onder druk. Even leek het erop dat haar droom aan diggelen zou gaan. Tot ze zich omringde met deskundig advies. Op persoonlijk vlak leerde ze grenzen stellen. Enkele doordachte zakelijke beslissingen bliezen haar balletschool toekomst in.

 

Hoewel het aantal leerlingen gestaag toenam, bleef haar balletschool in de rode cijfers zitten. Met twee jonge kinderen werd de financiële druk op het gezin groter. Toen de meisjes merkbaar begonnen te lijden onder haar afwezigheid, stelde Nadja haar keuze ernstig in vraag.

 

Altijd en overal beschikbaar
‘Zes dagen op zeven gaf ik balletles. Bovendien wilde ik de klok rond beschikbaar zijn voor mijn klanten. Nooit nam ik tijd voor mezelf, ook niet als ik ziek was of zware dingen te verwerken kreeg’, vertelt Nadja. ‘Aangezien ik altijd les geef buiten de schooluren, zag ik mijn kinderen niet vaak. Ik werkte 60 uur per week voor een inkomen van nauwelijks € 800 per maand. De balans klopte niet meer.’

 

‘Mijn ideale job heb ik al’
Samen met loopbaancoach Annemie verkende Nadja alternatieve jobmogelijkheden. ‘Maar ik kwam altijd weer uit bij wat ik nu doe’, zegt ze. ‘Dansen is mijn leven, en naast ballet geef ik mijn leerlingen ook waarden en normen mee. Ik leid mijn school vanuit een visie en stimuleer de ontwikkeling van elk kind afzonderlijk.’ In geen enkele andere job zou Nadja deze waaier aan talenten kunnen inzetten én zoveel ruimte krijgen om haar ding te doen.

 

Zelfzorg
De coach hield Nadja een spiegel voor: niet wat ze deed, maar hoe ze het deed knabbelde aan haar energiereserves. ‘Mijn zelfzorg was beneden alle peil. Werk en privé liepen door elkaar. Ik kon nooit mijn batterijen opladen. Nu heb ik een aparte gsm voor mijn werk die afstaat als ik thuis ben. Mijn mails beantwoord ik enkel als ik op school ben’, zegt Nadja. ‘Ik zag ook in dat mijn perfectionisme in de loop der jaren sterker is geworden, zowel thuis als op het werk. Ik verlies veel energie in de interactie met mensen die niet dezelfde hoge standaarden hanteren. Die energie kan ik beter voor andere dingen gebruiken’, zegt Nadja. ‘Maar met dit thema ben ik zeker nog niet klaar.’

 

Je met de juiste mensen omringen
Nadja omringde zich met mensen die haar steunen. ‘Een nieuwe boekhouder gaf me waardevol zakelijk advies. Uit een marktonderzoek bleek dat mijn prijzen erg laag waren. Hoewel ik bang was om klanten te verliezen, gaf die informatie me de nodige impuls om daar iets aan te doen. Er haakten geen leerlingen of ouders af. Dat was een eye-opener’, vertelt Nadja. ‘Ik vond ook enkele meisjes die geregeld lessen overnemen. Als mijn kinderen of ikzelf ziek zijn, kunnen de lessen gewoon doorgaan.’

 

Rooskleurige toekomst
‘Het lukt me steeds beter om mijn grenzen te bewaken en meer tijd te hebben voor mijn gezin’, vertelt Nadja. ‘De financiële resultaten van de dansschool gaan vooruit en de bank gaf groen licht voor een lening om ons huis te bouwen. In de kelder komt een balletzaal. Dat zal voor ons gezin een grote stap vooruit betekenen!’

 

Meer informatie? http://www.balletschoolnadja.be/

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Aandacht voor wat wél werkt maakt fundamenteel verschil

Als je vastloopt op je werk, kan veranderen van werkomgeving een oplossing zijn. Maar het hoeft niet, ontdekte Pascal, ingenieur in de farmaceutische sector. Toen hij tegen de grenzen van zijn functie aanliep, was hij van plan van job te veranderen. Maar het liep anders. ‘Ik ontdekte dat ik zelf moest veranderen, dat ik mijn aandacht ook kon richten op wat wél werkt en dat ik duidelijker moest communiceren.’

Ondernemers zijn gebaat bij een coach die hun leefwereld goed kent

Voor je een zaak start, verken je best grondig of het ondernemerschap bij hen past. Maar ook daarna kan de realiteit anders zijn dan verwacht of wijzigen. Bedrijfsadviseur An Quaethoven: ‘Je bedrijf is je kind, je vereenzelvigt je ermee want je hebt het helemaal zelf gecreëerd. Als het moeilijk loopt, raakt dat je diepste zelf en voel je je persoonlijk verantwoordelijk. Dit bespreken is niet gemakkelijk.’

Caroline ruilde eigen zaak voor vaste job: ‘Nu heb ik de perfecte combinatie.’

Ze had een eigen groentewinkel, deed haar werk graag maar worstelde met de druk die daarbij kwam kijken. Nu is Caroline Denecker (37) huishoudhulp bij Familiehulp. ‘Ik heb nog steeds veel sociale contacten, werk alleen en organiseer mijn werk zelfstandig. De zorgen en de verantwoordelijkheid voor de zaak heb ik niet meer en werk en privé zijn in evenwicht. Voor mij een ideale combinatie’, zegt ze.

Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever. Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

‘Een job die bij je past, draagt bij tot gezond leven’, zegt huisarts

Huisdokter Peter Sauwens krijgt steeds meer mensen met stressgerelateerde klachten over de vloer. De druk op mensen neemt zienderogen toe, merkt hij op. De huisarts pleit voor een menselijk arbeidsritme, met rustmomenten voor lichaam en geest. ‘Want een job die bij je past en waardevolle sociale contacten biedt, draagt bij tot een gezond leven.’

Zelfzorg en zakelijk denken geven dansschool toekomst

Met de oprichting van haar Balletschool in Neeroeteren maakte Nadja Segers (36) in 2002 de droom waar die ze al sinds haar negende koesterde. Een grenzeloze inzet en te lage inkomsten zetten het jonge gezin van Nadja steeds meer onder druk. Even leek het erop dat haar droom aan diggelen zou gaan. Tot ze zich omringde met deskundig advies.

Kiezen met hoofd én hart

Loopbaancoach Aida Pereira werkte een methodiek uit om mensen vanuit rust en vertrouwen beter in staat te stellen om een keuze te maken. Ine Maesen getuigt. Ze koos voor haar zelfstandige logopediepraktijk en een jaar later om terug te gaan naar haar job in het onderwijs: ‘Die flexibiliteit is nieuw voor mij. Ik ervaar meer innerlijke vrijheid’, vertelt Ine.

Minder moe met job die beter aansluit bij talenten

Meer werken en toch minder moe zijn? Dat kan perfect, ervaart Mara (34). Een nieuwe job als teamleider in de organisatie waar ze al vijf jaar werkte, geeft haar vandaag veel energie. ‘In gesprek gaan met mijn werkgever over mijn energieverlies en zorgen heeft veel in beweging gebracht. Dankzij zijn vertrouwen en inzicht in mijn talenten, heb ik nu een job die veel beter bij me past.’

Onderweg naar een eigen zaak: ‘de hunkering naar vrijheid is groot’.

‘Zelfstandige worden, ik had het nooit echt als een optie gezien’, vertelt Bieke Vermeulen (45). ‘In loopbaangesprekken werd duidelijk hoezeer het bij me past. Ik vond de weg naar het Ondernemersatelier waar ik in een veilige setting achttien maanden kan groeien als ondernemer. Ik wil mijn eigen ding kunnen doen.’

IN-Z integreert loopbaandenken in HR-beleid

Bij IN-Z staan mensen centraal. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met medewerkers om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.