Hilde Van Quathoven1‘Een vrije vogel’, zo noemt Hilde Vanquaethoven (48) zichzelf. ‘Ik volg mijn hart,’ zegt ze, ‘waar het zingt, moet ik zijn.’ Voor Hilde is dat nu vooral bij de kinderen van Bethanië, een multifunctioneel centrum voor schoolgaande kinderen en jongeren met gedrags- en emotionele problemen. Ze doet er vrijwilligerswerk en stelde zich kandidaat om pleegmoeder te worden. ‘Ik vind mijn passie hier. Een job die daarbij aansluit volgt wel, daar heb ik alle vertrouwen in.’ 

 

Hilde werkte 23 jaar als bediende in de zaak van haar zus, die Tupperware verdeler is. ‘Ik deed er vanalles, van administratie tot koffie zetten. Als ik erop terugkijk, vond ik het zorgen voor haar kinderen het leukst’, vertelt ze. ‘Ik voelde al een tijdje dat ik iets anders wilde, dus toen mijn zus aankondigde dat ze er op 1 februari 2014 mee zou stoppen, kwam dat voor mij niet als een klap. Ik zag het eerder als een kans.’ Hilde startte op aanraden van een vriendin met loopbaanbegeleiding. 

 

Eigen kwaliteiten ontdekken
‘Tijdens de loopbaancoaching werd ik me bewust van mijn kwaliteiten. Bepaalde eigenschappen die ik vanzelfsprekend vind, mag ik best wat meer in de verf zetten. Ik ben heel zorgend van aard en zie altijd werk. Hoewel ik zelf geen kinderen heb, zorgde ik veel voor mijn neefjes en nichtjes. Eigenlijk zorg ik overal waar ik kom voor mensen. Als ik hen een eindje verder op weg kan helpen met een luisterend oor, goede raad of geborgenheid, word ik blij’, vertelt Hilde. Ze zag niet meteen een manier om dit professioneel in te zetten, dus koos ze eerst voor vrijwilligerswerk.  

 

Zorg voor de vrijwilligers
Hilde bood zich aan in Bethanië waar ze nu regelmatig in een leefgroep met jonge kinderen speelt. Ze stelde zich ook kandidaat als kandidaat pleegmoeder, een droom die ze al lang koestert. ‘Pas nu durf ik ook stappen te zetten’, zegt ze. Hilde is aangenaam verrast door het hartelijke en professionele onthaal in de organisatie. ‘Niet alleen de kinderen, ook de pleegouders en kandidaat pleegouders worden begeleid. Er gebeurt niets overhaast: ik krijg veel uitleg en kan ook aangeven wat ik verwacht van hen.’

 

Warmte en een goede basis meegeven
Wat wil Hilde aan de kinderen geven? ‘Ik kom zelf uit een warm nest. Ik hoop vooral dat ik wat van die warmte kan doorgeven en zo mee aan een stevigere basis voor hun leven bouw’, vertelt ze. ‘Voor mij begint nu echt een nieuw hoofdstuk. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik ook een toffe job zal vinden als ik trouw ben aan mijn sterktes. Een job heb ik nodig om te kunnen overleven, mijn hart leg ik in wat ik voor deze kinderen in moeilijke omstandigheden kan betekenen. De focus is verschoven.’

 

Breder blikveld
‘Als resultaat van de coaching gingen mijn oogkleppen af en kreeg ik een breder blikveld’, zegt Hilde. ‘Ik zie meer mogelijkheden dan voorheen, zowel professioneel als in andere aspecten van mijn leven.’ Hilde vraagt nu makkelijker hulp en communiceert duidelijker wat ze nodig heeft, iets wat ze vroeger nauwelijks deed. ‘Coach Eliane liet me ook zien dat de keerzijde van mijn talent is dat ik soms minder goed voor mezelf zorg. Me daar bewust van worden en het af en toe anders doen, brengt me meer evenwicht en zelfvertrouwen.’

 

Meer informatie? http://www.bethanie.be/

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

 

 

 

 

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.