ann_engelenRuim 900.000 Vlamingen doen vrijwilligerswerk. Als student, senior of naast een betaalde baan. Vrijwilligerswerk kan een bron van zingeving zijn en je de kans bieden om je talenten te ontplooien. ‘Je kan er aspecten van jezelf kwijt die je misschien niet in je job vindt. Je ontdekt en ontwikkelt nieuwe competenties die ook nuttig zijn op de arbeidsmarkt’, zegt Ann Engelen, expert vrijwilligerswerk bij Stebo, de organisatie waarbinnen Loopbaanwijzer is gegroeid.

 

 Ter gelegenheid van de week van de vrijwilliger van 1 tot 9 maart, deelt Ann Engelen (50)  haar ervaring. Zij is de drijvende kracht achter het lerend netwerk Actief Ouder worden. Talent en bezieling in vrijwilligerswerk dat in 2013 liep. Drieëndertig Limburgse organisaties en hun vrijwilligers experimenteerden in evenveel pilootprojecten met acties om talent en bezieling van vrijwilligers meer  aan te spreken en in te zetten.

 

Vrijwilligerswerk geeft ook zin
‘Ik gun het iedereen om in zijn job zoveel mogelijk van zijn waarden en bezieling terug te vinden’, zegt Ann. ‘Soms is het echter niet mogelijk om te werken of vind je niet alles in je job. Ook tijdens je pensioen kan de goesting om iets te betekenen voor anderen sterk zijn. In vrijwilligerswerk ervaren mensen zingeving: je zorgt voor mensen, denkt mee na of steekt letterlijk de handen uit de mouwen voor de gemeenschap. Als je in een organisatie terechtkomt met een professioneel vrijwilligersbeleid, leer je jezelf beter kennen en ontplooi je competenties die je misschien nog niet eerder verkende. Dit versterkt ook je positie op de arbeidsmarkt.’

 

Goed zorgen voor vrijwilligers rendeert
Zonder vrijwilligers zouden veel organisaties hun opdracht niet kunnen waarmaken of sterk inboeten aan kwaliteit. ‘Organisaties beseffen dit en schenken de laatste jaren meer aandacht aan de ondersteuning van vrijwilligers’, zegt Ann. ‘De basisvoorwaarden zoals duidelijke afspraken, vorming en inspraak voor vrijwilligers en een correcte onkostenvergoeding zitten in de meeste organisaties goed. Nog belangrijker is dat vrijwilligers merken dat ze met hun unieke bijdrage een verschil maken en daarvoor waardering krijgen.’

 

De klik maken naar een waarderende benadering
‘De deelnemende organisaties hebben in het lerend netwerk een klik gemaakt’, vertelt Ann. ‘Ze bevragen kandidaat vrijwilligers voortaan vanaf hun aanmelding: wat doen ze het liefst en waar krijgen ze energie van? Welk verschil willen zij maken in de organisatie? Vrijwilligers inzetten op hun talenten en die verder ontwikkelen, zorgt voor meer dynamiek, een betere sfeer en wederzijdse tevredenheid. Het creëert leer- en groeikansen voor de vrijwilliger en voor de organisatie.’   

 

Organisatie geeft de doorslag
Ann werkt voltijds en heeft nu weinig tijd voor vrijwilligerswerk. Ze weet wel al waar zij zich zal engageren als er tijd vrijkomt. ‘In de natuur kom ik helemaal tot rust. Voor het behoud van groen wil ik graag mee instaan. Dit komt in mijn huidige job niet aan bod, dus vormt vrijwilligerswerk een mooie aanvulling’, zegt ze. ‘En in de zorg zijn zoveel handen tekort. Daar kan mijn aandacht en tijd echt een verschil maken.’ Bovenal zou Ann kiezen voor een organisatie waarmee het klikt: ‘Ik moet mijn waarden en drijfveren herkennen in de missie. Als ze mij vanaf het begin bevragen rond mijn bezieling en welk verschil ik wil maken, is dat een goede start. Als vrijwilliger wil ik er immers ook iets voor mezelf uithalen. En ik wil zelf kiezen hoeveel tijd ik besteed en wanneer. Vermoedelijk verdeel ik mijn tijd over verschillende organisaties.’  

 

Meer informatie? Projecten die Ann opzette: Het vrijwilligersnetwerk Zinzet, Het Lerend netwerk ‘Actief Ouder Worden, Talent en bezieling in vrijwilligerswerk.’   Meer over vrijwilligerswerk in Vlaanderen op het Vrijwilligersweb.

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.