guido tiesters1Auto’s zijn Guido Tiesters’ grote passie. De sluiting van de Ford fabriek waar hij al 28 jaar werkt, kwam voor hem dan ook als een enorme klap. Maar Guido bleef niet bij de pakken neerzitten. Hij zocht uit wat hij wilde en zet nu stappen. ‘Als autoverkoper combineer ik mijn passie voor auto’s met mijn capaciteit om mensen te overtuigen’, zegt Guido. ‘Ik ga opnieuw naar school om een diploma te halen. Ik zie weer een toekomst en ben dankbaar voor de kansen die ik krijg.’

 

Guido Tiesters (48 jaar) wilde eigenlijk automechanieker worden, maar zijn vader stuurde hem op leercontract als tegelzetter. De interesse bleef en Guido vond al snel een job als operator bij Ford. Zo kwam hij toch in de autosector terecht. ‘Ik werkte er ontzettend graag’, vertelt hij. ‘Toen de sluiting van de fabriek werd aangekondigd, stortte mijn wereld in. Drie weken heb ik gehuild. Ik wist niet wat ik anders nog kon of wilde doen, enkel dat ik niet in de bouw wilde werken.’  

 

Praktisch aan de slag om beroep te verkennen
Na drie weken begon Guido aan zijn zoektocht naar een nieuw perspectief. Zijn broer raadde hem aan om loopbaanbegeleiding te volgen. ‘Ik leerde er mijn kwaliteiten benoemen. Omdat ik vlot ben, goed mensen kan overtuigen en ontzettend veel over auto’s weet, kwam het beroep van autoverkoper al snel ter sprake. Het klinkt achteraf gezien evident, maar ik had er nog nooit aan gedacht. Coach Annemie gaf me heel praktische opdrachten om uit te zoeken of de job echt iets voor mij is en wat er nodig is om autoverkoper te worden.’

 

Van stage naar tewerkstelling
Guido sprak met autodealers en –verkopers en wist een werkgever te overtuigen om hem een kijkstage te laten doen. ‘Bij Cardoen in Antwerpen gaven ze me de kans om mee te draaien in hun showroom’, vertelt Guido.  Het was een schot in de roos. Ondertussen werkt Guido elk weekend als verkoper bij Cardoen. ‘Ik voel me er als een vis in het water en heb toffe collega’s. Mijn werkgever stuurde me laatst een mail om me te feliciteren voor mijn resultaten. Niemand, ook ik niet, had verwacht dat ik zo snel volwaardig zou meedraaien. Auto’s verkopen is echt mijn ding.’

 

Opnieuw naar school
Guido ontdekte dat autoverkoper een knelpuntberoep is en dat je best een diploma op zak hebt. Met herwonnen zelfvertrouwen startte hij in september 2013 in avondonderwijs om zijn diploma van het secundair onderwijs te halen. Tegelijk vatte hij een graduaatsopleiding marketing aan want van collega autoverkopers vernam hij dat een bijkomend diploma je meer kansen biedt. ‘Als 48-jarige terug op de schoolbanken zitten was een hele aanpassing. Ik moest opnieuw leren leren. Dat lukt wonderwel; mijn examenresultaten zijn tot nu toe goed en ik heb plezier in het studeren en de interactie met mijn vaak veel jongere medestudenten. Ik ben best trots op mezelf en wil zeker mijn diploma halen!’

 

Nu is het moment voor actie
‘Aan je toekomst bouwen kan je al doen terwijl je nog bij Ford werkt,’ zegt Guido. Zelf combineert hij zijn opleidingen en weekendjob met ochtendshiften om de twee weken. ‘Een nieuwe job vinden voor er tienduizend mensen tegelijk op de arbeidsmarkt komen, kan je alleen maar voordeel opleveren. Bovendien krijg je zoveel meer terug als je nu al stappen zet: het gevoel zelf richting te geven aan je leven, hernieuwd zelfvertrouwen en een job die misschien zelfs nog beter bij je past. Ik voel me erg dankbaar.’    

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.