zorgsectorWe noemen haar Samia, omdat ze liever niet met haar echte naam genoemd wordt. Waar haar hart ligt, wist Samia (29) diep vanbinnen wel: ‘Al van kleins af aan zorg ik voor mensen.’ Dat ze daar ook haar job van kon maken, was nog niet in haar opgekomen. In de gesprekken met coach Jacqueline ontdekte Samia dat een baan in de zorgsector echt iets voor haar zou zijn. Ze besloot zich bij te scholen en deed werkervaring op in een dienstencentrum van het OCMW Genk, waar senioren elkaar ontmoeten. In de toekomst wil ze graag werken als zorgkundige in een rusthuis.

 

Samia kwam in 2005 samen met haar toenmalige echtgenoot uit Marokko naar België. Het koppel  vestigde zich in Genk, waar ook andere familieleden van Samia woonden. In Marokko had Samia een diploma secundair onderwijs behaald, maar ze had er geen idee van welke job ze graag wilde doen. Een goede vriend die zelf na loopbaanbegeleiding een nieuw élan vond, wees Samia de weg naar Loopbaanwijzer. ‘Toen ik drie jaar geleden voor het eerst in contact kwam met coach Jacqueline, was ik erg in de war. Ik wist helemaal niet wat ik wilde of kon’, zegt ze. ‘Uit de gesprekken kwam naar voor dat werken in de zorg me echt zou liggen. Jacqueline hielp me stappen te zetten om dat doel dichterbij te brengen.’

 

Een warm hart voor mensen
‘Verpleegkunde was de eerste piste waar ik aan dacht. Mijn coach ging met me mee naar de Regina Mundi school in Genk om na te gaan of de opleiding iets voor mij was’,  vertelt Samia. ‘Ik keek er toen wel wat tegenop om drie jaar op de schoolbanken door te brengen. Bovendien was mijn Nederlands op dat moment nog niet goed genoeg.’ En dus ging Samia eerst extra lessen Nederlands volgen aan het CVO Step in Hasselt. Via artikel 60 kon ze voor een jaar aan de slag in een dienstencentrum van een OCMW: ‘Ik hield senioren gezelschap en begeleidde mee animatie-activiteiten. Geweldig vond ik het! Elke avond ging ik met een goed gevoel naar huis. Dit wilde ik gerust mijn hele leven doen.’ De ervaring sterkte Samia in de richting die ze eerder koos.

 

Zelfzeker na coaching
Met vernieuwd enthousiasme ging ze opnieuw langs bij coach Jacqueline, die samen met haar uitzocht wat de volgende stap kon zijn. Samia schreef zich in voor een opleiding maatschappelijk werk in Leuven. ‘Heel boeiend, maar ook erg zwaar. Ik spoorde elke dag van Genk naar Leuven voor de lessen en werkte daarnaast nog 15 uur in de horeca.’ Omdat de combinatie haar te veel werd, stopte Samia na één jaar met de opleiding. Ondertussen is ze hertrouwd en een jaar geleden verhuisde ze naar Brussel. ‘Toen was ik weer even de draad kwijt’, vertelt ze. ‘In Genk wist ik precies bij wie ik terecht kon en waar alles was. In Brussel moest ik opnieuw alles leren. Maar door de coaching weet ik nu van aanpakken. Ik ben zelfzekerder geworden en durf vragen te stellen als ik iets niet weet of niet begrijp.’ 

 

Opleiding tot polyvalent verzorgende
Samia nam contact op met VDAB in Brussel en onlangs slaagde ze in de selectieproeven voor de opleiding tot polyvalent verzorgende. Maar voor het zover is, gaat Samia een ander avontuur aan: in januari kreeg ze haar eerste kindje. In oktober 2014, na haar moederschapsrust, hoopt ze dan de opleiding aan te vangen. ‘En daarna wil ik heel graag aan de slag in een rusthuis of een ziekenhuis. Als ik met senioren kan werken, dan fleur ik op. En zij ook’, lacht ze.

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.