Bas LycopsIs het realistisch om je sterkten en interesses te willen combineren tot een perfect passende job? Bas Lycops (26) denkt dat het kan, en werkt aan die droom. ‘Als werkbegeleider in een sociale of beschutte werkplaats kan ik mijn interesse voor techniek en probleemoplossend denken combineren met het coachen van mensen’, vertelt Bas. Zijn droomjob vond hij nog niet, in actie kwam hij wel.

 

Bas studeerde vijf jaar geleden af als opvoeder. Tijdens zijn stageperiode merkte hij dat de job hem niet zo lag: te veel administratie, te weinig actie en praktisch probleemoplossend denken. In het avondonderwijs haalde hij een diploma fietstechniek, dat naadloos aansluit bij zijn technische interesse en zijn passie voor mountainbiken. Hij ging aan de slag als fietshersteller in een winkel, waar hij het atelierwerk wel leuk vond, maar de verkoop van fietsen minder. Na drie jaar kreeg Bas zin in een meer uitdagende job. Hij sprak er zijn naaste omgeving over aan en zijn moeder gaf hem de tip om contact te nemen met Loopbaanwijzer.

 

Lage drempel
‘Het eerste gesprek was een kennismaking’, vertelt Bas. ‘Pas daarna zou het traject starten. Dat vond ik een geruststellend idee: als de aanpak me niet lag, kon het bij dat ene gesprek blijven.’ Bas ervoer meteen dat hij meer te winnen dan te verliezen had. ‘Mijn sterktes en wensen identificeren en daarmee aan de slag gaan, vond ik een aantrekkelijk idee. Dat zou me hoe dan ook van pas komen. Bovendien vind ik het als opvoeder interessant om te zien hoe anderen een coaching aanpakken.’

 

Terug aanknopen bij talent
‘Ik herontdekte waarom ik ooit voor opvoeder studeerde, want dat was ik door de minder aangename ervaringen tijdens mijn studie en stage vergeten’, vertelt Bas. ‘Eigenlijk werk ik heel graag met mensen. In het werk van fietshersteller kan ik dat deel van mijn persoonlijkheid niet kwijt.’ Een baan als begeleider in de sociale werkplaats vzw Fietsbasis werd de droomjob van Bas. ‘Ik kan er mijn twee passies perfect verenigen’, zegt hij. ‘Technisch inzicht en probleemoplossend denken staan centraal bij fietsonderhoud en -herstel. Mensen iets aanleren en ondersteunen in hun ontwikkeling is het uiteindelijke doel van een sociale werkplaats.’

 

Knopen doorhakken
‘Tijdens de loopbaanbegeleiding leerde ik knopen doorhakken. Ik had eerder al heel wat opties bedacht maar nooit iets beslist. Mijn coach Eliane was erg goed in het concreet maken van mogelijkheden en stuurde aan op actie. Daardoor elimineerde ik bepaalde pistes. Voor de coaching twijfelde ik bijvoorbeeld om zelfstandig fietshersteller te worden. Als ik dat concreet maakte, besefte ik snel dat het niets voor mij is: ik zou meer administratief en bestelwerk moeten doen, net dat wat me niet ligt.’ Er kwamen ook opties bij: ‘Een job als werkleider ligt in de lijn van mijn beide diploma’s. Op dat idee was ik zelf nog niet gekomen.’

 

Toekomstgericht denken
Met dit doel voor ogen, kwam Bas in actie. Bij vzw Fietsbasis waren geen vacatures, dus solliciteerde hij voor andere begeleidingsfuncties en voor meer technische jobs. Hij vond een baan bij een fietsfabrikant, waar hij extra technische bagage hoopt te vergaren die hem in de toekomst als werkleider van pas zullen komen. ‘Van job veranderen heeft me goed gedaan, het bracht veel in beweging’, zegt Bas. Hij werkt nu een jaar in het atelier. Onlangs stapte hij op zijn leidinggevende af om te vertellen dat hij meer in zijn mars heeft en nieuwe zaken wil leren. ‘Dat zou ik vroeger nooit gedurfd hebben. Nu heb ik meer zelfvertrouwen. Ik weet wat ik wil en ook dat er binnen wat ik wil meerdere mogelijkheden zijn.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.