Bieke Vermeulen‘Voor de loopbaancoaching had ik zelfstandige worden nooit echt als een optie gezien’, vertelt Bieke Vermeulen (45). ‘In de gesprekken werd duidelijk hoezeer het bij me past. Coach Sylvia wees me de weg naar het Ondernemersatelier waar ik in een veilige setting achttien maanden kan groeien als ondernemer.’ Bieke geeft therapie en coaching aan mensen die op zoek zijn naar meer balans in hun leven. ‘De hunkering naar vrijheid is groot: ik wil mijn eigen ding kunnen doen.’

 

Het is niet de eerste keer dat Bieke een loopbaanswitch maakt. Op haar twintigste behaalde ze een diploma plastische kunsten. Ze oefende uiteenlopende jobs uit voor ze zich omschoolde en in de sociale sector startte.

 

Eerste switch naar sociale sector
‘Rond mijn vijfendertigste volgde ik voor de eerste keer loopbaanbegeleiding’, vertelt Bieke. ‘Tegen die tijd had ik al heel wat watertjes doorzwommen: ik werkte in een beschutte werkplaats, in de horeca, was consulente in een uitzendkantoor en baatte gedurende een tijdje zelf een horecazaak uit. Tot er een punt kwam waarop ik me afvroeg wat ik nu eigenlijk zelf wilde. Toen maakte ik de switch naar de sociale sector. Ik haalde een professionele bachelor maatschappelijk werk en volgde twee jaar therapieopleiding.’

 

De grenzen van loondienst
Aan de slag gaan en blijven als therapeute in de sociale sector bleek moeilijker dan verwacht. ‘Ik vond enkel tijdelijke jobs en merkte dat ik niet de kwaliteit kon leveren waar ik naar streefde: de regels van organisaties voelden aan als een beperking voor wat ik als hulpverlener wilde bieden. Bovendien kreeg ik niet de erkenning en waardering waar ik op hoopte. Met al mijn ervaring moest ik zonder anciënniteit beginnen. Ik voelde mijn energie langzaamaan kelderen. Is dit het nu? dacht ik na een paar jaar. Heb ik hier zes jaar voor bijgestudeerd? Wil ik eigenlijk nog wel met mensen werken?’. Deze vragen brachten Bieke bij Loopbaanwijzer.

 

Droom als basis voor actie
In de gesprekken met Sylvia merkte Bieke snel dat niet het werk op zich, maar de context haar parten speelde: ‘Ik heb een sterke eigen visie op therapie en daarbij horen bepaalde waarden en normen die ik niet terugvond in de organisaties waar ik werkte. De drang om de zaken op mijn manier aan te pakken, was groot.’ Haar oude droom om mensen op weg te helpen naar meer balans in hun leven bleef overeind, alleen de vorm moest anders. ‘Mijn geloof in eigen kunnen groeide enorm tijdens de coaching. Dankzij de feedback van Sylvia zag ik in dat mijn sterke visie en zelfstandigheid de geknipte talenten zijn om een eigen praktijk te leiden.’

 

Steun van het Ondernemersatelier
Sylvia verwees Bieke door naar het Ondernemersatelier in Genk dat net als andere Starterslabo’s in Vlaanderen werkzoekenden begeleidt die de stap naar het ondernemerschap zetten. Met behoud van hun werkloosheidsuitkering kunnen ze gedurende maximum achttien maanden groeien als zelfstandige. Nadat Biekes tijdelijk contract bij haar werkgever was afgelopen, onderzocht ze haar mogelijkheden en doorliep ze de screeningsprocedure bij het Ondernemersatelier. Zes maanden later startte ze samen met andere kandidaat ondernemers met het traject. ‘Mijn grote droom is om in maart 2015 voltijds als zelfstandige te kunnen starten en daar minstens een halftijds inkomen uit te halen.

Spannende periode
Tot nu toe zit ik op schema. Ik merk nu al dat de vrijheid om zelf mijn agenda in te vullen me ligt’, zegt Bieke. Ondertussen begeleidt ze vijf individuele klanten en een koppel. In het kader van een ‘Startersbazaar’ organiseerde ze een gespreksavond met als titel ‘Op zoek naar balans bij echtscheiding en in nieuw samengestelde gezinnen’. Dat zette haar op het spoor om ook workshops en lezingen te geven voor een breder publiek. ‘Het is een spannende periode,’ zegt Bieke, ‘maar ik amuseer me en mijn vertrouwen dat een eigen praktijk mogelijk is, groeit elke dag.’

 

Meer informatie? Ondernemersatelier, website Bieke Vermeulen, Facebook Bieke Vermeulen

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Loopbaanbegeleiding ook voor ondernemers!

Ook voor een ondernemer kan loopbaanbegeleiding iets bijdragen. Of je nu een eigen zaak wil opstarten in hoofd- of bijberoep, je al een zaak hebt of je eraan denkt om je activiteiten stop te zetten. Anderen deden het al voor je!

Ondernemers zijn gebaat bij een coach die hun leefwereld goed kent

Voor je een zaak start, verken je best grondig of het ondernemerschap bij hen past. Maar ook daarna kan de realiteit anders zijn dan verwacht of wijzigen. Bedrijfsadviseur An Quaethoven: ‘Je bedrijf is je kind, je vereenzelvigt je ermee want je hebt het helemaal zelf gecreëerd. Als het moeilijk loopt, raakt dat je diepste zelf en voel je je persoonlijk verantwoordelijk. Dit bespreken is niet gemakkelijk.’

Caroline ruilde eigen zaak voor vaste job: ‘Nu heb ik de perfecte combinatie.’

Ze had een eigen groentewinkel, deed haar werk graag maar worstelde met de druk die daarbij kwam kijken. Nu is Caroline Denecker (37) huishoudhulp bij Familiehulp. ‘Ik heb nog steeds veel sociale contacten, werk alleen en organiseer mijn werk zelfstandig. De zorgen en de verantwoordelijkheid voor de zaak heb ik niet meer en werk en privé zijn in evenwicht. Voor mij een ideale combinatie’, zegt ze.

Zelfzorg en zakelijk denken geven dansschool toekomst

Met de oprichting van haar Balletschool in Neeroeteren maakte Nadja Segers (36) in 2002 de droom waar die ze al sinds haar negende koesterde. Een grenzeloze inzet en te lage inkomsten zetten het jonge gezin van Nadja steeds meer onder druk. Even leek het erop dat haar droom aan diggelen zou gaan. Tot ze zich omringde met deskundig advies.

Kiezen met hoofd én hart

Loopbaancoach Aida Pereira werkte een methodiek uit om mensen vanuit rust en vertrouwen beter in staat te stellen om een keuze te maken. Ine Maesen getuigt. Ze koos voor haar zelfstandige logopediepraktijk en een jaar later om terug te gaan naar haar job in het onderwijs: ‘Die flexibiliteit is nieuw voor mij. Ik ervaar meer innerlijke vrijheid’, vertelt Ine.

Onderweg naar een eigen zaak: ‘de hunkering naar vrijheid is groot’.

‘Zelfstandige worden, ik had het nooit echt als een optie gezien’, vertelt Bieke Vermeulen (45). ‘In loopbaangesprekken werd duidelijk hoezeer het bij me past. Ik vond de weg naar het Ondernemersatelier waar ik in een veilige setting achttien maanden kan groeien als ondernemer. Ik wil mijn eigen ding kunnen doen.’

‘Je hoeft niet al je talenten in één job kwijt te kunnen’

Van je hobby je (bij)beroep maken? Klara Baerten combineert haar job in een leerwerkplaats met fotografie in bijberoep. ‘Mijn vaste job zorgt voor zekerheid en fijne sociale contacten. Als ik met fotografie bezig ben, kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten. De combinatie heeft mijn leven verrijkt.’

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.