An QuaethovenOok ondernemers worstelen wel eens met loopbaangerelateerde vragen. Voor ze een zaak opstarten, verkennen ze best grondig of het ondernemerschap bij hen past. Maar ook daarna kan de realiteit anders zijn dan verwacht of wijzigen. Een loopbaancoach die veel contacten heeft met ondernemers en hun leefwereld goed kent, kan het best inspelen op hun vragen. Ondernemers samenbrengen om van elkaar te leren, levert nu al mooie resultaten op bij starters en kan ook voor gevestigde ondernemers werken, denkt bedrijfsadviseur An Quaethoven van het Agentschap Ondernemen. 

     

Drempel voor ondernemers verlagen
An vermoedt dat de drempel naar loopbaanbegeleiding voor ondernemers hoger is dan voor werknemers. ‘Je bedrijf is je kind, je vereenzelvigt je ermee en het is een context die je helemaal zelf hebt gecreëerd. Als het moeilijk loopt, raakt dat je diepste zelf en voel je je persoonlijk verantwoordelijk. Dit bespreken is niet gemakkelijk.’ Je als loopbaancentrum expliciet profileren naar ondernemers en in je communicatie voorbeelden aanhalen waarin ze zich herkennen, kan de drempel verlagen. Organisaties die met en voor ondernemers werken, kunnen een belangrijke rol spelen in het gericht doorverwijzen van ondernemers met loopbaanvragen.

 

Ondernemers hebben andere loopbaanvragen
Vragen waarmee ondernemers worstelen, gaan vaak over al dan niet groeien of investeren, de aanwerving van de eerste personeelsleden, het overlaten of stopzetten van hun zaak of technische aangelegenheden als milieu en energiereguleringen. Maar ook persoonlijke vragen als ‘Ben ik nog wel goed bezig?’ of vragen rond de heroriëntering van activiteiten komen wel eens aan bod. ‘In die gevallen kan loopbaancoaching een antwoord bieden’, zegt An.

 

Coach met veel ervaring met ondernemers
Loopbaancoaches die zich specialiseren in het begeleiden van ondernemers hebben dankzij hun veelvuldige contacten en snelle kennisopbouw meer te bieden aan klanten. Zelf ervaring hebben als ondernemer is niet noodzakelijk: zich goed kunnen inleven en oplossingsgericht denken zijn de belangrijkste sleutelvaardigheden. ‘Al kan het nodig zijn om rond specifieke thema’s bijscholing te volgen, zoals hoe je een product of dienst in de markt zet’, zegt An.

 

Meegaan in de ondernemersdroom van werkenden
Tijdens kruispuntmomenten in hun loopbaan voelen sommige werknemers zich aangetrokken tot het idee om zelfstandige te worden. ‘Wie droomt van een eigen zaak, heeft er baat bij stil te staan bij de haalbaarheid ervan’, zegt An. ‘Een ondernemingsplan opstellen is belangrijk. Maar het is zeker even nodig om te onderzoeken of het ondernemerschap bij jou als persoon past en of je genoeg steun hebt van je omgeving. Loopbaancoaches die dit proces begeleiden, zijn best goed vertrouwd met de vijf kerncompetenties om te ondernemen: doorzettingsvermogen, besluitvaardigheid, zelfstandigheid, overtuigingskracht en besef van rendement.’

 

Ondernemers samenbrengen die elkaar ondersteunen
Startende ondernemers samenbrengen, zoals dat nu bijvoorbeeld gebeurt in de starterslabo’s waar werkzoekenden begeleid worden naar het ondernemerschap, levert bijzonder mooie resultaten op. ‘Mensen zijn een spiegel voor elkaar, benoemen elkaars krachten en valkuilen en sturen elkaar bij’, vertelt An. Voor gevestigde ondernemers kan dit soort van groepsbijeenkomsten samen met een coach de gelegenheid bieden om ervaringen uit te wisselen en gedrag bij te sturen.

   

Meer informatie? www.agentschapondernemen.be

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Loopbaanbegeleiding ook voor ondernemers!

Ook voor een ondernemer kan loopbaanbegeleiding iets bijdragen. Of je nu een eigen zaak wil opstarten in hoofd- of bijberoep, je al een zaak hebt of je eraan denkt om je activiteiten stop te zetten. Anderen deden het al voor je!

Ondernemers zijn gebaat bij een coach die hun leefwereld goed kent

Voor je een zaak start, verken je best grondig of het ondernemerschap bij hen past. Maar ook daarna kan de realiteit anders zijn dan verwacht of wijzigen. Bedrijfsadviseur An Quaethoven: ‘Je bedrijf is je kind, je vereenzelvigt je ermee want je hebt het helemaal zelf gecreëerd. Als het moeilijk loopt, raakt dat je diepste zelf en voel je je persoonlijk verantwoordelijk. Dit bespreken is niet gemakkelijk.’

Caroline ruilde eigen zaak voor vaste job: ‘Nu heb ik de perfecte combinatie.’

Ze had een eigen groentewinkel, deed haar werk graag maar worstelde met de druk die daarbij kwam kijken. Nu is Caroline Denecker (37) huishoudhulp bij Familiehulp. ‘Ik heb nog steeds veel sociale contacten, werk alleen en organiseer mijn werk zelfstandig. De zorgen en de verantwoordelijkheid voor de zaak heb ik niet meer en werk en privé zijn in evenwicht. Voor mij een ideale combinatie’, zegt ze.

Zelfzorg en zakelijk denken geven dansschool toekomst

Met de oprichting van haar Balletschool in Neeroeteren maakte Nadja Segers (36) in 2002 de droom waar die ze al sinds haar negende koesterde. Een grenzeloze inzet en te lage inkomsten zetten het jonge gezin van Nadja steeds meer onder druk. Even leek het erop dat haar droom aan diggelen zou gaan. Tot ze zich omringde met deskundig advies.

Kiezen met hoofd én hart

Loopbaancoach Aida Pereira werkte een methodiek uit om mensen vanuit rust en vertrouwen beter in staat te stellen om een keuze te maken. Ine Maesen getuigt. Ze koos voor haar zelfstandige logopediepraktijk en een jaar later om terug te gaan naar haar job in het onderwijs: ‘Die flexibiliteit is nieuw voor mij. Ik ervaar meer innerlijke vrijheid’, vertelt Ine.

Onderweg naar een eigen zaak: ‘de hunkering naar vrijheid is groot’.

‘Zelfstandige worden, ik had het nooit echt als een optie gezien’, vertelt Bieke Vermeulen (45). ‘In loopbaangesprekken werd duidelijk hoezeer het bij me past. Ik vond de weg naar het Ondernemersatelier waar ik in een veilige setting achttien maanden kan groeien als ondernemer. Ik wil mijn eigen ding kunnen doen.’

‘Je hoeft niet al je talenten in één job kwijt te kunnen’

Van je hobby je (bij)beroep maken? Klara Baerten combineert haar job in een leerwerkplaats met fotografie in bijberoep. ‘Mijn vaste job zorgt voor zekerheid en fijne sociale contacten. Als ik met fotografie bezig ben, kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten. De combinatie heeft mijn leven verrijkt.’

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.