stiltegebiedSuccesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Mits een open dialoog, een warm onthaal en wat creativiteit. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Werkgever en werknemer vonden een oplossing die een win-win voor hen allebei inhoudt. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

 

Marijke werkt sinds 1997 bij sociale economie organisatie IN-Z. De laatste jaren deed ze voornamelijk selecties van nieuwe medewerkers. In 2013 werd ze geconfronteerd met burn-out. Na tien maanden startte ze in oktober 2013 opnieuw deeltijds als medewerker HRM in de niche gezondheid en welzijn.

 

Contact met leidinggevende en collega’s
Tijdens haar ziekteverlof behield Marijke het contact met haar leidinggevende. ‘Ze belde me zelf op of ik belde haar op. In het begin liet ze me soms gewoon wenen aan de telefoon. Gaandeweg praatten we ook over mijn inzichten en de vooruitgang die ik boekte. Ook toen ik startte met loopbaancoaching, vertelde ik haar dat. Mijn leidinggevende had het met mij niet over lopende zaken. Daardoor kon ik daar echt afstand van nemen.’ Van collega’s kreeg ze af en toe een sms’je of een kaartje. ‘Iedereen gunde me mijn rust en tegelijk behield ik het gevoel dat er op mijn werk een plekje voor me was’, zegt Marijke.

 

Je omringen met de juiste mensen
Toen Marijke ziek werd, contacteerde ze een psychologe. ‘Ik wilde beter leren omgaan met mijn migraine-aanvallen. In de periode voor mijn burn-out waren die erger geworden. In de therapie ging het vaak over energiegevers en –nemers’, zegt Marijke. Na iets meer dan zes maanden startte ze met loopbaancoaching. ‘Ik kreeg meer inzicht in hoe ik op het werk functioneer en welke taken me energie kosten of net opleveren.’ Ook op medisch vlak ondernam Marijke stappen. ‘Dat heeft geleid tot een betere medicatie voor mijn migraine.’

 

Werkgever stond open voor verandering
Na een zevental maanden begon de voorbereiding voor Marijkes reïntegratie. ‘Ik vertelde mijn leidinggevende dat ik meer nood had aan diepgang en dat enkel selecties doen van mij te veel energie vraagt’, zegt Marijke. IN-Z stond open voor deeltijdse reïntegratie. Dat was nodig omdat Marijke nog niet volledig hersteld is van haar burn-out. Het managementteam bood Marijke een inhoudelijk uitdagende job die beter aansluit bij haar talenten. ‘Ik besprak het voorstel met mijn partner, de psychologe en loopbaancoach en aanvaardde de job. Ik besef dat ik veel geluk heb gehad dat er zich net een kans voordeed die bij me pastte’, zegt Marijke.

 

Warm welkom en coach
‘De eerste dag dat ik terug op het werk was, ging een collega met mij alle bureau’s af. Dat lijkt misschien wat kunstmatig, maar dat warme welkom van elke collega heeft echt geholpen om me weer snel thuis te voelen’, zegt  Marijke. Ze werkt bovendien nauw samen met de preventieadviseur. ‘Hij bewaakt mee mijn grenzen en we bedenken samen oplossingen voor situaties die mogelijk belastend zijn. Zijn steun op de werkvloer is goud waard.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever. Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

IN-Z integreert loopbaandenken in HR-beleid

Bij IN-Z staan mensen centraal. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met medewerkers om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

Loopbaancoaching kan werkgelegenheid scheppen

‘Mensen die gelukkig zijn op hun werk, zijn meer geëngageerd in andere levensdomeinen. Loopbaancoaching zorgt bovendien voor een dynamischere arbeidsmarkt en meer werkgelegenheid’, zegt Erwin De bruyn, directeur van Stebo vzw. Hij stimuleert zijn medewerkers om loopbaancoaching te volgen. ‘Dat levert mij als werkgever alleen maar winst op.’

Meer openheid op de werkvloer: win-win voor medewerkers en werkgevers

‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig,’ zegt Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Loopbaancompetenties cruciaal voor goed functionerende arbeidsmarkt

Loopbaanbegeleiding versterkt het zelfsturend vermogen van werkende Vlaming aanzienlijk. Dat concludeert Prof. Dr. Marijke Verbruggen uit wetenschappelijk onderzoek. Meer zelfsturing verhoogt de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Jessa Ziekenhuis gelooft in de win-win van loopbaanbegeleiding

‘Loopbaanbegeleiding helpt mensen om zelf keuzes te maken vanuit hun talenten en kracht. Daar worden medewerkers beter van en wij als werkgever ook’, zegt Directeur Personeel & Organisatie Karel Bosmans.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.