IlfaroElke persoon heeft de kracht en de wijsheid in zich om moeilijkheden in zijn leven te overwinnen. Oplossingsgericht coachen helpt om die wijsheid mee naar boven te brengen. Vertrekken vanuit wat wel werkt, weten wat je wil behouden en daar op verder bouwen met kleine, haalbare acties. Dat zijn de uitgangspunten van de oplossingsgerichte methodiek. Anton Stellamans en Liselotte Baeijaert maakten in Vlaanderen naam met die aanpak.  

 

Anton Stellamans en Liselotte Baeijaert vormen samen Ilfaro. Door bij te dragen aan het creëren van kwaliteitsvolle gesprekken willen ze de wijsheid, kennis en veerkracht die in mensen zit boven brengen. Ze begeleiden individuen en teams vanuit het oplossingsgericht coachen en geven training aan loopbaanbegeleiders, managers en therapeuten. Het team van Loopbaanwijzer haalt veel inspiratie uit de methodiek.

 

Veerkracht versterken
De oplossingsgerichte aanpak versterkt de veerkracht van mensen. ‘Veerkracht is de kunst om mee te deinen op de golven van verandering en tegenslagen te zien als groeikansen’, licht Liselotte toe. ‘We hebben allemaal moeilijke momenten en tegenslagen te verwerken. Dat aanvaarden geeft al ruimte. Koesteren wat wel goed loopt in je leven en dat kunnen vasthouden en uitbreiden, geeft mensen een veilig gevoel én een springplank. Van daaruit zien ze nieuwe mogelijkheden en kunnen ze meestal zelf heel goed formuleren wat een eerste stap voor hen is.’ 

 

Iedereen is expert in zijn/haar eigen leven
‘Oplossingsgericht coachen is in de jaren 80 in de Verenigde Staten ontstaan in therapeutische context. Men stelde vast dat mensen pas echt vooruit gaan als ze meer praten over hun gewenste toekomst en hun hulpbronnen dan over hun probleem’, vertelt Liselotte. ‘Verklaringen en oorzaken van het probleem in kaart brengen, bleek niet nodig te zijn om tot een duurzame oplossing te komen.  Dat levert tijdswinst op én maakt het gesprek veel aangenamer voor de klant en de coach. Dit inzicht was toen revolutionair.’ Oplossingsgericht coachen stoelt op enkele principes. ‘Een ervan is dat we er altijd van uitgaan dat de klant de expert is in zijn eigen leven. Zij formuleert haar eigen doelstellingen en heeft zelf alle antwoorden. De coach helpt hoogstens bij het boven water brengen van die antwoorden.’

 

Als iets niet kapot is, moet je het niet herstellen
Een ander principe luidt ‘Als iets niet kapot is, moet je het niet herstellen’ en hangt nauw samen met het voorgaande. ‘Een oplossingsgerichte coach gaat enkel in op de vraag waarmee iemand tot bij haar komt. We gaan niet graven naar wat er eventueel nog moeilijk gaat of beter kan. Integendeel, we zoeken naar wat wél werkt en kracht geeft in relatie tot het thema’, vertelt Anton. ‘Het was voor mij een hele opluchting dat ik de problemen van mensen niet hoef te doorgronden,’ zegt Liselotte, ‘die zijn immers vaak erg complex en ingebed in een web van relaties. Al mijn aandacht en energie gaat naar het gesprek zelf en de oplossing die daar kan ontstaan.’   

 

Kleine stapjes
‘We werken altijd toe naar kleine stapjes die iemand nu al kan zetten’, vertelt Anton. ‘Wat is haalbaar en past bij het leven van de persoon? Een coachingstraject is ook zo kort als kan, maar niet korter. Een coach checkt voortdurend bij de klant of het gesprek nuttig is: dat is een graadmeter om te weten of we vooruitgang boeken.’ Net omdat oplossingsgericht coachen telkens weer maatwerk is en vertrekt vanuit de unieke persoon, werkt het voor bijna iedereen. ‘We blijven heel dicht bij de werkelijkheid en houden het concreet,’ zegt Anton. ‘Er worden geen moeilijke woorden gebruikt, want ieder gebruikt zijn eigen woorden.’    

 

Meer informatie? www.ilfaro.be, Liselotte Baeijaert & Anton Stellamans zijn ook de auteurs van het boek ‘Vergroot de veerkracht in jezelf en je team’, uitgegeven bij LannooCampus in 2009.

 

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.