Peggy CopermansAls je iets écht wilt en je gaat er 100% voor, dan kan het lukken. Wat ook je achtergrond is. Peggy Copermans (38) geeft deze levensles aan haar dochters door het zelf voor te doen. Vorig jaar haalde ze haar diploma van begeleider in de jeugd- en gehandicaptenzorg. ‘Zonder de steun van mijn gezin en mijn loopbaancoach had ik dit niet kunnen waarmaken’, zegt ze. Peggy doet haar verhaal.

 

Droom blijft sluimeren
‘Ik was de op één na jongste in een gezin van negen kinderen. We hadden het thuis niet makkelijk. Enkele broers en zussen werden in instellingen geplaatst en die kwamen daar niet altijd beter uit. Daar ontstond mijn ambitie om opvoedster te worden. Ik zou die gasten helemaal anders aanpakken, hen kracht geven! Maar studeren lukte toen niet zo goed. Ik had al mijn energie nodig om te overleven. Op mijn vijftiende ging ik het huis uit en begon als schoonmaakster te werken. Eerst particulier, later elf jaar in een ziekenhuis. Toen ik nipt tweede eindigde in een selectieprocedure voor adjunct van het onderhoud , brak er iets in me. Ik verzamelde al mijn moed en nam contact met Stebo. Was mijn oude droom haalbaar? Wat kon ik best doen? Dat wilde ik onderzoeken.’

 

Het duwtje in de rug
‘De loopbaancoaching heeft me een enorme boost gegeven. Ik wist niet dat ik talenten had. Wat een kracht geeft het om die te benoemen! Mijn grootste kwaliteit is dat ik de mogelijkheden in mensen zie en daarin blijf geloven. Daar kon ik natuurlijk veel kanten mee uit. Omdat ik moeite heb met schrijven , was ik erg onzeker over gaan studeren. Tijdens de coaching groeide mijn zelfvertrouwen. Coach Annemie moedigde me aan om mijn droom te volgen. Door mijn achtergrond ben ik heel zelfstandig en vraag ik niet snel hulp aan anderen. Samen met Annemie bracht ik mijn netwerk in kaart. Beseffen hoeveel steun ik kon krijgen, haalde me over de streep. Ik zegde mijn job op en werkte daarna net lang genoeg in een schoonmaakbedrijf om uitkeringsgerechtigd te zijn.’

 

Steun van gezin was cruciaal
‘Mijn studietijd was niet makkelijk. Ik ontdekte dat ik dyscalculie en dyslexie had: een ontbrekend stukje van de puzzel dat veel duidelijk maakte. Bovendien kwam mijn nare jeugd terug boven. Mijn man steunde me voluit: hij nam taken in het huishouden over en voerde lange gesprekken met me als ik het moeilijk had. Op een bepaald moment werd het me echt te veel en wilde ik opgeven. Mijn jongste dochter zag dat ik huilde en bracht me haar kleuterdiploma. ‘Hier mama, jij verdient dat’, zei ze. Ze gaf me de kracht om vol te houden. Ook Annemie bleef me volgen en steunen. Dat zij zo sterk in me geloofde, deed me nadenken: misschien was het dan toch waar dat ik sterk was en het zou kunnen.’

 

Meer stimulans van overheid is welkom
‘Van de vijftien cursisten die met mij startten in de opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg, ben ik de enige die afstudeerde. Ik heb ervaren dat je als laaggeschoolde een sterke wil en veel doorzettingsvermogen nodig hebt om een nieuwe weg in te slaan. Doordat ik een erkende opleiding volgde en een contract afsloot met VDAB, kon ik mijn uitkering behouden tijdens mijn studie. Dat was noodzakelijk. Maar de voorwaarden zijn erg streng: je mag nooit meer dan vier uur les missen! Dat is bijna onmenselijk als je een gezin hebt. De overheid zou dit financieel meer kunnen ondersteunen en iets flexibeler zijn.’

 

Een nieuw evenwicht zoeken
‘Toen ik afstudeerde, begon ik meteen aan een vervangingsopdracht in de instelling voor licht mentaal gehandicapten waar ik stage had gelopen. Heel fijn, en de organisatie was ook zeer tevreden. Als ik me ergens voor inzet, doe ik dat voor 120%. Voor mij is dat normaal; blijkbaar is het ook een talent. Nu ben ik even thuis. Het is een intense periode geweest en ik zoek een nieuw evenwicht voor mezelf en ons gezin. Mijn job vind ik heel belangrijk, maar mijn drie dochters zijn het allerbelangrijkste in mijn leven. Dat zij zo trots op me zijn, doet enorm deugd.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.