KoenLoopbaanbegeleiding is fundamenteel geworden voor een goed functionerende arbeidsmarkt. Als het in de ogen van werkgevers tenminste van zijn geitenwollensokkenimago afkomt. Dat horen we van Koen Hendrix, directeur bij werkgeversorganisatie VKW Limburg. De organisatie van de arbeidsmarkt sleept nog teveel erfenissen mee uit het begin van het industriële tijdperk, vindt Koen. ‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig.’

 

Het heerlijke feit dat we langer leven, heeft fundamentele consequenties voor de manier waarop we arbeid vormgeven. Mensen moeten – alleen al omwille van de betaalbaarheid van de pensioenen – langer werken. Dat vraagt meteen ook dat we meer kansen krijgen om onze loopbaan af te stemmen op onze levensfase. Vlottere overgangen naar andere functies zullen nodig zijn. Dat vraagt naast coaching ook de bereidheid om te sleutelen aan systemen van verloning en arbeidsorganisatie.

 

Werk draagt bij tot gezondheid en geluk
Arbeid geeft mensen trouwens iets wat noodzakelijk blijkt voor een gezond en gelukkig leven: een doel. ‘Uit onderzoeken blijkt dat de gezondheid van vervroegd gepensioneerden en langdurig werkzoekenden beduidend lager ligt dan bij mensen die werken’, vertelt Koen. Werk geeft structuur, het geeft je leven betekenis, je bevindt je in een netwerk van sociale contacten. ‘Wie te vroeg uit het arbeidsproces stapt, lijkt al snel een stuk van zijn sociale identiteit kwijt te spelen. Ik heb al krachtige mensen in minder dan een jaar tijd – en veel te vroeg – zien uitdoven tot een schaduw van wie ze waren.’

 

Iedereen komt zichzelf vroeg of laat tegen
Koen ziet het fenomeen van burn-out fenomenaal toenemen. ‘Iedereen komt zichzelf ooit tegen’, zegt hij. De kost voor werkgevers en samenleving is immens. Tegelijk maken die mensen ook een grote verandering door, en haken ze vaker niet dan wel aan op het ‘oude’ niveau van productiviteit. ‘Die mensen ontwikkelen gaandeweg andere kwaliteiten. Ze worden reflectiever, gaan de dingen anders zien en anders benoemen.’ Dus moeten we het mogelijk maken om hen in een andere functie in te schakelen als dat de beste oplossing is. Al is verandering van functie, zeker als het uitdraait op een hiërarchische stap terug, nog sterk beladen met negatieve betekenissen. Demotie klinkt nog bijna als verlies, en niemand verliest graag.

 

Heilige huisjes opruimen
Nochtans moeten we de evidentie van behoud van functie en loon in vraag durven stellen, vindt Koen. Soms blijkt demotie de beste manier om iemand in te zetten op zijn talent. Niet langer leidinggevend zijn bijvoorbeeld, maar mentor voor jongere medewerkers. ‘In sociaal overleg blijkt dit, zeker als daar een loonaanpassing tegenover staat, nog maar amper bespreekbaar.’ We moeten bovendien net zo goed werk maken van stressreductie, en daarin kan coaching fundamenteel een verschil maken. Het is wel opletten geblazen dat we de kosten voor loopbaancoaching niet rechtstreeks naar de bedrijven doorschuiven.’

 

Loopbaanbegeleiding: inherente service voor HR-beleid in de KMO
Een aanpak van loopbaanbegeleiding zou tot het beleid van elk bedrijf moeten horen, vindt Koen. Want werkgevers hebben er alle baat bij dat hun medewerkers gelukkig zijn, inzetbaar blijven en hun opgebouwde kennis kunnen blijven inzetten. ‘Al moeten we er rekening mee houden dat 70% van de Limburgse bedrijven een KMO is. Meestal tekent daar de eigenaar zelf het HR-beleid uit. Een service van loopbaanbegeleiding kan hier heel aanvullend zijn. Als die tenminste leidt tot meer transparante relaties op de werkvloer: eerlijke werkrelaties waarin werkgevers en medewerkers kunnen zeggen waar het op staat. Dan kunnen werkgevers ook inspanningen leveren om de mensen te blijven boeien. Dan gaat die werkgever vanzelf zien dat mensen zich verrijken en iets bijdragen aan het bedrijf en dat de productiviteit stijgt. Gelukkige werknemers presteren beter, blijven langer in de organisatie en zijn minder afwezig.’

 

Boeien en binden wordt een steeds grotere uitdaging
Kijk naar jonge professionals op de arbeidsmarkt, en je ziet waar het naartoe evolueert. Jongeren profileren zich – vergroeid als ze zijn met sociale media – moeiteloos als ‘altijd open voor een nieuwe uitdaging.’ Hun interesses en competenties openlijk geëtaleerd via Linkedin, vlot communicerend via Twitter of Facebook. Ze stellen zich een pak minder afhankelijk op. ‘Dat is best confronterend voor werkgevers. Transparantie doet zijn intrede op de werkvloer. Dat vraagt van ondernemers en van medewerkers een veel opener manier van communiceren. Loopbaanbegeleiding kan daar een rol in spelen’, aldus de VKW-directeur Strategie en Organisatie.

 

Door Griet Bouwen, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

 

Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever. Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

IN-Z integreert loopbaandenken in HR-beleid

Bij IN-Z staan mensen centraal. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met medewerkers om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

Loopbaancoaching kan werkgelegenheid scheppen

‘Mensen die gelukkig zijn op hun werk, zijn meer geëngageerd in andere levensdomeinen. Loopbaancoaching zorgt bovendien voor een dynamischere arbeidsmarkt en meer werkgelegenheid’, zegt Erwin De bruyn, directeur van Stebo vzw. Hij stimuleert zijn medewerkers om loopbaancoaching te volgen. ‘Dat levert mij als werkgever alleen maar winst op.’

Meer openheid op de werkvloer: win-win voor medewerkers en werkgevers

‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig,’ zegt Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Loopbaancompetenties cruciaal voor goed functionerende arbeidsmarkt

Loopbaanbegeleiding versterkt het zelfsturend vermogen van werkende Vlaming aanzienlijk. Dat concludeert Prof. Dr. Marijke Verbruggen uit wetenschappelijk onderzoek. Meer zelfsturing verhoogt de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Jessa Ziekenhuis gelooft in de win-win van loopbaanbegeleiding

‘Loopbaanbegeleiding helpt mensen om zelf keuzes te maken vanuit hun talenten en kracht. Daar worden medewerkers beter van en wij als werkgever ook’, zegt Directeur Personeel & Organisatie Karel Bosmans.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.