http://loopbaanwijzer.be/wp-content/uploads/2014/01/Marijke_Verbruggen-300x267.jpg

Loopbaanbegeleiding versterkt het zelfsturend vermogen van werkende Vlaming aanzienlijk. Dat concludeert Prof. Dr. Marijke Verbruggen uit wetenschappelijk onderzoek. Meer zelfsturing verhoogt de mobiliteit op de arbeidsmarkt. De kwaliteit van de jobs wordt beter en het welbevinden verhoogt. Extra aandacht voor mensen met een beperkt zelfsturend vermogen blijft belangrijk. Loopbaancoaches mogen nog meer inzetten op het versterken van weerbaarheid bij veranderingen. Marijke ziet bovendien in het onderwijs een belangrijke partner om loopbaancompetenties proactief te versterken .

 

Professor Marijke Verbruggen is docente aan de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KULeuven. Ze onderzoekt de rol van loopbaanbegeleiding op de arbeidsmarkt. ‘Dankzij loopbaancoaching verwerven mensen meer zelfsturing over hun loopbaan’, zegt Marijke. ‘Hun zelfkennis neemt toe, ze verwerven een beter inzicht over de arbeidsmarkt en leren hoe ze hun netwerk kunnen ontwikkelen en inzetten.’

Welbevinden verhoogt
Loopbaanbegeleiding blijkt bij te dragen aan betere, meer werkbare jobs en een hoger welbevinden. ‘Veertig procent van wie loopbaanbegeleiding volgt, verandert van werkgever. Veruit de grootste groep zoekt dus oplossingen in de eigen werkcontext. Ze gaan het gesprek aan met hun baas, veranderen intern van job, lossen conflicten op, sturen hun tijdsmanagement bij en kunnen werk- en privéleven beter van elkaar scheiden’, blijkt uit onderzoek.

Werkbaar werk op een sterkere arbeidsmarkt
Onder impuls van loopbaanbegeleiding komen meer mensen terecht in een job die bij hen past. ‘Hoe meer mensen aan het stuur van hun loopbaan zitten, hoe meer mobiliteit we zien op de arbeidsmarkt. Daardoor gaat die arbeidsmarkt beter werken’, zegt Marijke. Jobs worden bovendien werkbaarder. Mensen leren effectiever met stress omgaan, en dat straalt af op hun werkomgeving. ‘Ze ontdekken hoe ze effectiever kunnen handelen dan onderdanig zijn of in de slachtofferrol kruipen. Daardoor gaan werknemers zelf bijdragen aan werkbaar werk.’

Duurzame ontwikkeling van loopbaancompetenties
Marijke onderzocht in welke mate loopbaanbegeleiding mensen versterkt in hun loopbaancompetenties.  De effecten blijken duurzaam. Enkel het aanpassingsvermogen, het flexibel om kunnen met verandering, blijkt minder lang stand te houden. ‘Het is niet zo duidelijk hoe dat komt. We vermoeden dat het hier eerder gaat om persoonlijkheidstrekken dan om een competentie’, legt Marijke uit.  Of loopbaanbegeleiders daar iets uit kunnen leren? ‘Loopbaancentra focussen vrij direct op het ontdekken van wie ben ik, wat wil ik en hoe pak ik dat best aan. Omgaan met verandering komt meestal indirecter aan bod. Misschien kan begeleiding daar gericht op inspelen.’

Proactief werken aan loopbaancompetenties
Mensen zoeken meestal pas de weg naar loopbaanbegeleiding wanneer ze vastlopen in hun problemen. ‘Het is belangrijk dat we veel vroeger leren nadenken over onszelf in relatie tot de arbeidsmarkt. Het loopbaandenken mag meer gestimuleerd worden, in het bijzonder bij mensen uit kansengroepen en bij jongeren. Ik zie daar ook een taak voor het onderwijs. Het zou mooi zijn als de sector van loopbaanbegeleiding hun ervaring en kennis deelt om dat mogelijk te helpen maken.’

Hier vind je meer informatie over het onderzoek van Marijke Verbruggen

Door Griet Bouwen, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever. Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

IN-Z integreert loopbaandenken in HR-beleid

Bij IN-Z staan mensen centraal. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met medewerkers om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

Loopbaancoaching kan werkgelegenheid scheppen

‘Mensen die gelukkig zijn op hun werk, zijn meer geëngageerd in andere levensdomeinen. Loopbaancoaching zorgt bovendien voor een dynamischere arbeidsmarkt en meer werkgelegenheid’, zegt Erwin De bruyn, directeur van Stebo vzw. Hij stimuleert zijn medewerkers om loopbaancoaching te volgen. ‘Dat levert mij als werkgever alleen maar winst op.’

Meer openheid op de werkvloer: win-win voor medewerkers en werkgevers

‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig,’ zegt Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Loopbaancompetenties cruciaal voor goed functionerende arbeidsmarkt

Loopbaanbegeleiding versterkt het zelfsturend vermogen van werkende Vlaming aanzienlijk. Dat concludeert Prof. Dr. Marijke Verbruggen uit wetenschappelijk onderzoek. Meer zelfsturing verhoogt de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Jessa Ziekenhuis gelooft in de win-win van loopbaanbegeleiding

‘Loopbaanbegeleiding helpt mensen om zelf keuzes te maken vanuit hun talenten en kracht. Daar worden medewerkers beter van en wij als werkgever ook’, zegt Directeur Personeel & Organisatie Karel Bosmans.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.