E de Bruyn foto Marc ScheepersLoopbaanbegeleiding draagt bij tot samenlevingsopbouw. Dat is de overtuiging van Erwin De bruyn, directeur van Stebo vzw. ‘Mensen die gelukkig zijn op hun werk, zijn meer geëngageerd in andere levensdomeinen. Loopbaancoaching zorgt bovendien voor een dynamischere arbeidsmarkt en meer werkgelegenheid’, zegt hij. Erwin stimuleert al zijn medewerkers om loopbaancoaching te volgen. ‘Dat levert mij als werkgever alleen maar winst op.’

 

Erwin De bruyn is sinds 1998 directeur van Stebo. Hij startte er als jong afgestudeerde in de job van buurtopbouwwerker en groeide intern door. Het stemt hem gelukkig dat loopbaanbegeleiding sinds de start in 2008 uitgegroeid is tot een vaste waarde binnen Stebo, zowel in de dienstverlening als in het eigen personeelsbeleid. Sinds 1 juli 2013 heeft loopbaancoaching een eigen decretaal kader en wordt het structureel gefinancierd door de Vlaamse Overheid. ‘Een hele vooruitgang’, vindt Erwin.

 

Op de juiste stoel zitten doet de economie draaien
Erwin ziet loopbaanbegeleiding als een belangrijk instrument om de arbeidsmarkt te dynamiseren. ‘Omdat de coaching mensen bewust maakt van hun sterktes en mogelijkheden, worden ze meer zelfsturend. Als we onze talenten kunnen inzetten, zijn we met z’n allen productiever en innovatiever en dat doet de economie draaien. Ik geloof dus dat er meer jobs gecreëerd worden als iedereen op zijn plek zit. Bovendien kan wat voor de ene persoon een foute stoel is, voor iemand anders net ideaal zijn’, argumenteert Erwin.

 

Loopbaancoaching draagt bij tot samenlevingsopbouw
‘Loopbaancoaching past perfect in de opdracht van Stebo om samenlevingsopbouw te ondersteunen. Als mensen goed in hun vel zitten op hun werk, zijn ze aangenamer voor zichzelf en hun naasten en vaak ook meer geëngageerd in de samenleving’, vertelt Erwin. ‘De maatschappelijke kost is hoog als mensen blijven hangen in een baan die niet bij hen past. Het kan leiden tot apathie, burn-out, lage productiviteit, weinig engagement op het werk én daarbuiten. Dat is verwoestend voor de persoon zelf en de organisatie waar hij werkt. En uiteindelijk ook voor de samenleving, die niet kan genieten van het potentieel van die mensen.’

 

Stebo biedt eigen medewerkers loopbaancoaching aan
Erwin voegt de daad bij het woord. Als werkgever promoot hij loopbaancoaching voor al zijn medewerkers. ‘We werken samen met een externe partner, Evenwicht. Iedereen krijgt de kans om met een externe coach de balans op te maken en op zoek te gaan naar zijn drijfveren, talenten en ambities. Ik vind het belangrijk dat dit niet in de organisatiecontext gebeurt, zodat mensen vrij kunnen nadenken’, zegt Erwin. Tijdens interne gesprekken tussen medewerkers en leidinggevenden is er eveneens aandacht voor de ruimere loopbaan. ‘We staan stil bij de ambities en dromen op langere termijn, los van het dagelijks functioneren.’

 

Winst voor de werkgever
Waarom ze dit bij Stebo zo doen? ‘Het levert mij als werkgever alleen maar voordelen op: mijn medewerkers zitten meer zelf aan het stuur van hun loopbaan, zoeken makkelijker zelf oplossingen en geven aan welk verschil ze willen maken. Daar kunnen wij als organisatie op inspelen. Mijn ervaring is dat mensen zelden drastische veranderingen doorvoeren. En als iemand dan toch onze organisatie verlaat, is dat ook een goed resultaat. Het is veel slopender om na een lange periode van zoeken, proberen en mislukken toch de arbeidsovereenkomst stop moet zetten. Dat kost mij als werkgever ook meer’, zegt Erwin. ‘Stilstaan bij loopbanen is ondertussen ingeburgerd en het zorgt voor meer innovatiekracht en dynamiek binnen Stebo.’

 

Meer informatie? www.stebo.be
Foto: Marc Scheepers

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever. Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

IN-Z integreert loopbaandenken in HR-beleid

Bij IN-Z staan mensen centraal. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met medewerkers om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

Loopbaancoaching kan werkgelegenheid scheppen

‘Mensen die gelukkig zijn op hun werk, zijn meer geëngageerd in andere levensdomeinen. Loopbaancoaching zorgt bovendien voor een dynamischere arbeidsmarkt en meer werkgelegenheid’, zegt Erwin De bruyn, directeur van Stebo vzw. Hij stimuleert zijn medewerkers om loopbaancoaching te volgen. ‘Dat levert mij als werkgever alleen maar winst op.’

Meer openheid op de werkvloer: win-win voor medewerkers en werkgevers

‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig,’ zegt Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Loopbaancompetenties cruciaal voor goed functionerende arbeidsmarkt

Loopbaanbegeleiding versterkt het zelfsturend vermogen van werkende Vlaming aanzienlijk. Dat concludeert Prof. Dr. Marijke Verbruggen uit wetenschappelijk onderzoek. Meer zelfsturing verhoogt de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Jessa Ziekenhuis gelooft in de win-win van loopbaanbegeleiding

‘Loopbaanbegeleiding helpt mensen om zelf keuzes te maken vanuit hun talenten en kracht. Daar worden medewerkers beter van en wij als werkgever ook’, zegt Directeur Personeel & Organisatie Karel Bosmans.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.