nicole14Een vaste job bij één werkgever gedurende je hele loopbaan. Dat model behoort stilaan tot het verleden. ‘Mensen staan vaker voor loopbaankeuzes’, duidt Nicole Meeusen, coördinator van het team Werken  bij Stebo vzw. ‘Loopbaanbegeleiding biedt iedereen de kans om hier bewust mee om te gaan. Je leert je talenten kennen en brengt je mogelijkheden in kaart. Zo ben je flexibeler en beter voorbereid op mogelijke tegenspoed.’   

 

Het team Werken van Stebo vzw ondersteunt al ruim 20 jaar werkzoekenden en werkenden. Tot 2008 was hun focus haast uitsluitend gericht op de begeleiding van werkzoekenden uit kansengroepen. Sinds een vijftal jaar bieden ze onder de naam loopbaanwijzer ook loopbaancoaching aan werkenden en zelfstandigen. Daarnaast is ook job- en taalcoaching op de werkvloer belangrijker geworden.

 

Meer transities op de arbeidsmarkt
De relatief jonge focus van Stebo op loopbaanontwikkeling sluit aan bij maatschappelijke evoluties in het denken rond werk. ‘Mensen kennen nu meer overgangen in hun loopbaan dan ooit. Niet alleen als ze van school komen, maar ook als ze hun werk verliezen, een aanbod voor promotie krijgen, hun job niet meer goed aansluit bij hun waarden of ze een time out willen nemen om opnieuw te gaan studeren. Al deze overgangen vragen een keuze. We merken tevens dat mensen hun identiteit niet meer louter aan hun beroep ontlenen. De balans werk/privé moet ook goed zitten’, vertelt Nicole.

 

Aandacht voor kansengroepen in ‘sluitend maatpak’ voor elke werknemer
Het overheidsbeleid evolueerde mee van louter de begeleiding van werkzoekenden naar het actief aanspreken van werkzoekenden en werknemers op hun eigen verantwoordelijkheid. ‘Via loopbaanbegeleiding en coaching wordt ondersteuning geboden’, zegt Nicole. ‘Duurzaam aan de slag blijven en succesvolle transities maken gedurende je volledige loopbaan is de focus van ons team geworden.’ Bijzondere aandacht gaat naar kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals laaggeschoolden, allochtonen, mensen met een arbeidshandicap en 50+’ers.

 

Proactief stilstaan bij je professionele toekomst
In Limburg vinden mensen relatief moeilijker de weg naar loopbaanbegeleiding. Hoe dat komt? ‘Onbekend maakt onbemind’, lacht Nicole. ‘En van alle Vlamingen dromen de Limburgers misschien nog het meest van die vaste job voor altijd, liefst onder de kerktoren. Daar is niets mis mee maar de realiteit is vaak anders. Voor de mensen die hun baan verliezen bij de sluiting van de Ford fabriek, kan het een goed idee zijn om proactief stil te staan bij hun talenten en professionele aspiraties zodat ze voorbereid zijn. Enkele mensen klopten trouwens al bij ons aan.’ Zorgen dat iedereen die er baat bij heeft de weg vindt naar Loopbaanwijzer, is een uitdaging . Nicole hoopt dat  het vertellen van verhalen en interviews zoals deze bijdragen tot een bredere bekendheid.

 

Gegroeid als team
Vandaag zijn vijf van de dertien medewerkers van het team tewerkstelling actief als loopbaanbegeleider. In de afgelopen vijf jaar hebben ze heel wat expertise en ervaring opgebouwd. ‘Werken vanuit sterktes en talenten is ons handelsmerk. Iedere loopbaanbegeleider hanteert daarnaast de methodes die bij haar en bij de persoon die voor haar zit, passen. Ervaren loopbaanbegeleiders komen heel snel tot resultaten in begeleidingen. Bouwend op hun professionalisme helpen ze mensen in soms moeilijke omstandigheden een stapje verder.’

 

Meer informatie? http://www.stebo.be/tewerkstelling/

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.