jacq 2013_2Jacqueline Jansen (56) is loopbaanbegeleider bij Stebo. Op de vraag welke kleur past bij haar job, zegt ze spontaan ‘de regenboog’. Jacqueline is geboeid door de verscheidenheid aan mensen die ze coacht: ‘Elk gesprek is anders en uniek’. De regenboog past ook bij haar eigen kleurrijke loopbaan. Ze hoopt dat meer mensen sneller de weg naar loopbaancoaching vinden: ‘Het kan helpen als meer werkgevers hun medewerkers naar ons doorverwijzen.’

 

Als jonge cultureel werker startte Jacqueline in het jongeren- en buurtopbouwwerk. Omdat het niet helemaal haar ding was, zocht ze verder. Haar carrière leidde langs jobs als secretaresse, begeleider tewerkstellingsprojecten en deskundige ouderenbeleidsparticipatie. ‘Het thema tewerkstelling boeit me nog steeds mateloos. Vrijwel iedereen heeft ermee te maken. Ik krijg er energie van om mensen een eind op weg te helpen en hen tijdens het parcours weer het stuur in eigen handen te zien nemen. Coachen bij loopbaankeuzes is voor mij de kers op de taart’, vertelt Jacqueline. Ze is ook een gepassioneerde kok, gaf kookworkshops en baatte in bijberoep table d‘hôte de Kookerij uit.

 

Positieve keuze vanuit kracht
‘Ik heb zelf ervaren hoe zinvol loopbaanbegeleiding kan zijn. Toen ik in 2009 bij Stebo begon, stond ik op een kruispunt. Mijn voltijdse baan combineren met de Kookerij was erg intensief. Ik voelde dat ik een keuze moest maken: stoppen of doorgaan met de Kookerij en een betere balans vinden. Om die keuze te kunnen maken, volgde ik coaching. Zo kon ik onze begeleidingsmethodiek ook zelf ervaren. Het heeft me echt geholpen. Ik besliste om te stoppen met de Kookerij. Het was een positieve keuze die ik vanuit mijn kracht nam en die tot op vandaag juist voelt. Dat gun ik iedereen’, zegt Jacqueline.

 

Sneller de weg naar loopbaanbegeleiding vinden
Jacqueline zou het fijn vinden als mensen sneller en makkelijker de weg vinden naar Loopbaanwijzer: ‘Nu komen ze vaak pas bij ons als het water hen al aan de lippen staat. Beter is het wanneer je in alle rust en sereniteit kan nadenken over je professionele keuzes.’ Daarvoor heeft loopbaanbegeleiding een bredere bekendheid nodig. ‘Het kan helpen als meer werkgevers doorverwijzen naar externe coaching en loopbaanbegeleiding niet zien als een bedreiging, maar als een meerwaarde. In tegenstelling tot wat velen denken, veranderen de meest mensen na loopbaancoaching niet van werk. Ze vinden nieuwe energie en weten beter uit te drukken wat ze willen, kunnen en nodig hebben om zich weer goed te voelen in hun job.’

 

Bij jezelf blijven
‘Mijn persoonlijke ervaringen zijn zeker een verrijking voor mijn werk als loopbaancoach. Zo ben ik heel inventief als het gaat om informatie bij elkaar sprokkelen. Dat is nodig om iemands droom of idee om te zetten in realiteit en dan te toetsen of het haalbaar is. Omdat ik zelf al enkele switches heb meegemaakt weet ik hoe spannend dat kan zijn. Het kan je ook versterken en dichter bij jezelf brengen.’ Dat laatste is voor Jacqueline erg belangrijk: ‘Ik houd maximaal rekening met de leefwereld en de persoonlijkheid van degene die voor me zit. Vaak twijfelen mensen of ze in hun job zullen blijven of weggaan. Als iemand bijvoorbeeld veel behoefte heeft aan zekerheid en na afweging toch kiest voor zijn huidige job, dan is dat een gemotiveerde keuze. Dat voelt de werkgever ook. De begeleiding kan de klant helpen om dit inzicht helder te krijgen, het te waarderen en de gevolgen ervan te aanvaarden en een plek te geven.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.