Lieve‘Ik heb het slechte nieuws van de sluiting van Ford voor mezelf omgedraaid en kan het nu zien als een nieuwe kans’, zegt Lieve Kelchtermans (46), die al 22 jaar bij de Genkse fabriek werkt. ‘Een kans om te kiezen voor een job waar ik meer mijn ei in kwijt kan. Mijn kwaliteiten en aspiraties in kaart brengen, bracht me rust en vertrouwen in de toekomst. Ik voel me zelfzeker omdat ik nu weet wat ik allemaal kan. Ik voel me klaar om een nieuwe stap te zetten.’

 

Toen Lieve Kelchtermans in oktober 2012 vernam dat Ford Genk eind 2014 zou sluiten, bleef ze niet bij de pakken zitten. Omdat dat niet in haar aard zit en omdat ze al eerder overwoog een andere weg in te slaan. Bij de eerste ontslaggolf in 2003 bracht een interne jobwissel soelaas: ‘In mijn huidige functie doe ik nog steeds de planning van het perswerk maar daarnaast verzorg ik ook informatiesessies voor arbeiders en lijnverantwoordelijken. Dat past beter bij mijn sociale aard.’ Via een kennis kwam ze in december 2012 bij Loopbaanwijzer terecht.

 

Sluiting toch nog onverwacht
Lieve startte 22 jaar geleden bij Ford Genk aan de band. Later kon ze in een bediendenjob op de Planning & Receiving haar organisatietalent volop inzetten. En de job was goed te combineren met het gezinsleven: ‘Ik heb al die jaren enkel ochtendshifts gedaan en ben dus altijd thuis als mijn kinderen van school komen.’ De aankondiging van de sluiting kwam toch nog onverwacht. ‘Het gonsde al zolang van de geruchten dat niemand nog geloofde dat het ook echt ging gebeuren. Tien jaar geleden was ik er klaar voor, nu ben ik wat bezorgd’, zegt ze. ‘Op je 47ste van job veranderen is veel minder evident dan op je 36ste. Maar in paniek ben ik nooit geweest. Ik zag meteen ook de positieve kant: nu kan ik gaan voor wat ik echt wil.’ Onderzoeken wat dat precies is en welke talenten ze daarvoor kan inzetten, was voor Lieve een logische stap.

 

Dromen van een eigen zaak
Lieve koestert al jaren de droom om een eigen zaak te starten: ‘Een koffiehuis, een bed&breakfast of een winkel waar ik mijn eigen creaties en die van anderen verkoop.’ De loopbaancoaching bevestigde wat ze diep vanbinnen al wist: dat dit pad uitstekend bij haar past. ‘Mijn sterke punten zijn dat ik sociaal en creatief ben, zowel in het maken van mooie dingen als in het bedenken van oplossingen. Ik organiseer graag en ben ondernemend.’ Een eigen zaak oprichten vindt ze best spannend: ‘In deze crisistijd raden veel mensen het me af. Zelf heb ik ook neiging om meer veiligheid te zoeken. Mijn man daarentegen ziet het helemaal zitten. Hij gelooft in mijn capaciteiten en wil me voluit steunen. Misschien komt het er dus toch van’,  lacht ze. Lieve ziet ook andere mogelijkheden: ‘Werken met ouderen of gehandicapten past ook bij me. Organiseren, decoreren of plannen is er evenzeer nodig.’

 

Ruimte om te kiezen
‘Ik heb geluk’, vertelt Lieve. ‘Als mijn inkomen tijdelijk wegvalt of vermindert, staan we niet meteen onder financiële druk. Mijn man heeft een goedbetaalde job die hij leuk vindt, we hebben een huis en onze kinderen komen niets tekort.’ Ze begrijpt de paniekreacties van collega’s die alleenstaande ouder of enige kostwinner zijn. Sommigen stellen het nadenken over een nieuwe bestemming uit, zo merkt ze. ‘Nochtans kan het veel rust brengen als je je talenten leert kennen en richting kunt bepalen. Ik voel me uitstekend voorbereid op wat komen gaat. Dat gun ik iedereen, dus vertel ik vaak over mijn positieve ervaring met loopbaancoaching.’ Lieve werkt nog tot eind 2014 bij Ford Genk. ‘Op mijn afdeling mogen we niet vroeger vertrekken’, vertelt ze. ‘Actief solliciteren heeft voor mij voorlopig weinig zin. Mijn wens voor 2014 is een job vinden of creëren waarin ik zoveel mogelijk van mijn talenten kan inzetten. Daar ga ik voor.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.