Ine MaesenKiezen doet verliezen, zegt het spreekwoord. Coach Aida Pereira merkte dat heel wat klanten hiermee worstelen. Ze werkte een methodiek uit om mensen vanuit rust en vertrouwen beter in staat te stellen om een keuze te maken. Want kiezen is ook winnen. Ine Maesen (34) koos voor haar zelfstandige logopediepraktijk en een jaar later om terug te gaan naar haar job in het onderwijs: ‘Die flexibiliteit is nieuw voor mij. Ik heb er nu meer vertrouwen in dat ik mijn weg wel vind en ervaar meer innerlijke vrijheid.’

 

‘Kiezen veroorzaakt angst omdat je iets vertrouwds moet loslaten’, duidt Aida. ‘Die angst is heel normaal: je ruilt een bekende en min of meer veilige situatie in voor onzekerheid. En dat niet altijd omdat je het zelf wil: soms dwingt het leven je immers om keuzes te maken. Een probleem wordt het pas als de angst je verlamt en zo weerhoudt van iets dat je echt wilt of dat nodig is.’

 

Vast zitten
Ine was voltijds zorgcoördinator in het onderwijs en had daarnaast een eigen logopediepraktijk. De combinatie werd na de geboorte van haar dochter te zwaar. ‘Ik voelde dat er iets moest gebeuren, maar kiezen leek onmogelijk’, vertelt ze. ‘Ik bleef maar argumenten afwegen en cirkels draaien in mijn gedachten: ik zat echt helemaal vast en voelde me machteloos. Bovendien wilde ik niemand teleurstellen. Eigenlijk geloofde ik niet echt dat ik een keuze had: ik dacht dat ik beide jobs moest blijven combineren. Toen ik in een gesprek met Aida besefte dat ik zelf wel richting kan en mag geven aan mijn loopbaan, was dat een openbaring.’

 

Time out
‘Een goede keuze sluit aan bij wie je bent en wat je belangrijk vindt in je leven’, zegt Aida. ‘Stilstaan bij wie en wat je dierbaar is en welke waarden voor jou voorop staan, is dan ook een eerste stap.’ Voor Ine was loopbaanbegeleiding de start van een zoektocht naar zichzelf: ‘Ik had voordien het gevoel dat het leven me overkwam. Beetje bij beetje neem ik wat sturing terug. Opnieuw ontdekken wat ik zelf fijn en belangrijk vind, is een proces dat nog niet af is. Ik voel wel dat er beweging in zit en het perspectief dat ik misschien nog wel eens van job zal veranderen, schrikt me niet af.’

 

Kiezen kan echt
Aida laat mensen terugdenken aan eerdere keuzemomenten in hun leven. ‘Wat heb je toen gedaan? Wat heeft geholpen om de keuze te maken? Wie steunde je? En wat heeft de keuze je gebracht? Iedereen heeft in zijn leven al moeilijke keuzes gemaakt en is dus in staat om dit te doen’, vertelt Aida. ‘Mij hielp het om te beseffen dat na elke keuze er weer andere volgen en niets definitief is’, zegt Ine. ‘Dat was helemaal nieuw voor mij.’

 

Gevoel als raadgever
‘Rationele afwegingen zijn belangrijk als je een keuze maakt: het moet bijvoorbeeld financieel haalbaar zijn. Maar je gevoel is evenzeer belangrijk’, zegt Aida. ‘Je kan bijvoorbeeld een lijstje van pro’s en contra’s bij een beslissing maken en aan de items ook een emotionele weging geven. Misschien word jij wel gelukkiger van fijne relaties met collega’s dan van meer autonomie of omgekeerd. Zo kom je tot een heel ander resultaat.’

 

Je gevoel een stem geven en een supporter zoeken
Aida reikt nog manieren aan om je gevoel een rechtmatige plaats te geven bij het maken van een keuze. ‘Ik ontdekte dat schrijven me echt helpt om afstand te nemen van de dagelijkse stress en dichter bij mezelf te komen’, vertelt Ine. ‘Dat doe ik nu nog vaak als ik met iets zit.’ Ine ging ook aan de slag met het verbeelden van haar loopbaandroom in een collage. ‘Ik kon me daar echt mee uitleven en voelde me nadien lichter.’ Tot slot is het belangrijk om een supporter te hebben die jou stimuleert en steunt in je keuze: ‘Die persoon mag eerlijk zijn en je een spiegel voorhouden, maar wel altijd met de intentie om jou te versterken in je keuze’, zegt Aida.

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

 

Loopbaanbegeleiding ook voor ondernemers!

Ook voor een ondernemer kan loopbaanbegeleiding iets bijdragen. Of je nu een eigen zaak wil opstarten in hoofd- of bijberoep, je al een zaak hebt of je eraan denkt om je activiteiten stop te zetten. Anderen deden het al voor je!

Ondernemers zijn gebaat bij een coach die hun leefwereld goed kent

Voor je een zaak start, verken je best grondig of het ondernemerschap bij hen past. Maar ook daarna kan de realiteit anders zijn dan verwacht of wijzigen. Bedrijfsadviseur An Quaethoven: ‘Je bedrijf is je kind, je vereenzelvigt je ermee want je hebt het helemaal zelf gecreëerd. Als het moeilijk loopt, raakt dat je diepste zelf en voel je je persoonlijk verantwoordelijk. Dit bespreken is niet gemakkelijk.’

Caroline ruilde eigen zaak voor vaste job: ‘Nu heb ik de perfecte combinatie.’

Ze had een eigen groentewinkel, deed haar werk graag maar worstelde met de druk die daarbij kwam kijken. Nu is Caroline Denecker (37) huishoudhulp bij Familiehulp. ‘Ik heb nog steeds veel sociale contacten, werk alleen en organiseer mijn werk zelfstandig. De zorgen en de verantwoordelijkheid voor de zaak heb ik niet meer en werk en privé zijn in evenwicht. Voor mij een ideale combinatie’, zegt ze.

Zelfzorg en zakelijk denken geven dansschool toekomst

Met de oprichting van haar Balletschool in Neeroeteren maakte Nadja Segers (36) in 2002 de droom waar die ze al sinds haar negende koesterde. Een grenzeloze inzet en te lage inkomsten zetten het jonge gezin van Nadja steeds meer onder druk. Even leek het erop dat haar droom aan diggelen zou gaan. Tot ze zich omringde met deskundig advies.

Kiezen met hoofd én hart

Loopbaancoach Aida Pereira werkte een methodiek uit om mensen vanuit rust en vertrouwen beter in staat te stellen om een keuze te maken. Ine Maesen getuigt. Ze koos voor haar zelfstandige logopediepraktijk en een jaar later om terug te gaan naar haar job in het onderwijs: ‘Die flexibiliteit is nieuw voor mij. Ik ervaar meer innerlijke vrijheid’, vertelt Ine.

Onderweg naar een eigen zaak: ‘de hunkering naar vrijheid is groot’.

‘Zelfstandige worden, ik had het nooit echt als een optie gezien’, vertelt Bieke Vermeulen (45). ‘In loopbaangesprekken werd duidelijk hoezeer het bij me past. Ik vond de weg naar het Ondernemersatelier waar ik in een veilige setting achttien maanden kan groeien als ondernemer. Ik wil mijn eigen ding kunnen doen.’

‘Je hoeft niet al je talenten in één job kwijt te kunnen’

Van je hobby je (bij)beroep maken? Klara Baerten combineert haar job in een leerwerkplaats met fotografie in bijberoep. ‘Mijn vaste job zorgt voor zekerheid en fijne sociale contacten. Als ik met fotografie bezig ben, kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten. De combinatie heeft mijn leven verrijkt.’

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.