Karel Bosmans ‘Loopbaanbegeleiding helpt medewerkers om gefundeerde keuzes te maken’

Medewerkers buiten de organisatie de balans over hun loopbaan laten opmaken: niet meteen een evidente keuze voor een werkgever. Want wat als de match onmogelijk blijkt? Directeur Personeel & Organisatie Karel Bosmans van het Jessa ziekenhuis te Hasselt kiest er bewust voor om door te verwijzen naar loopbaanbegeleiding. Hij heeft vertrouwen in de uitkomst en ziet meer voordelen dan nadelen. ‘Loopbaancoaching helpt medewerkers om zelf keuzes te maken over hun professionele toekomst, en dat vanuit hun talenten en kracht. Daar worden medewerkers beter van en wij als werkgever uiteindelijk ook. Een win-win dus’, vertelt Karel.

 

Externe begeleiding creëert veiligheid
Karel vindt het een goed idee voor alle personeelsdiensten om het loopbaandenken te integreren in hun dienstverlening. Maar niet alle vragen kunnen intern opgenomen worden. ‘In sommige gevallen is het aangewezen om medewerkers naar een neutrale partner door te verwijzen. Dat creëert veiligheid en de kans om in alle vrijheid zelf keuzes te maken. Medewerkers moeten eerst en vooral weten dat deze ondersteuning bestaat. En dat het geen schande is om een klankbord te zoeken, integendeel. Op tijd aan introspectie doen als het stroef loopt, kan een burn-out of andere problemen vermijden.’

 

Starten op eigen initiatief
Meestal is de aanleiding om iemand door te verwijzen een zeker onbehagen of moeilijkheden in de huidige job. ‘Ik raad mensen loopbaanbegeleiding aan, maar het initiatief om de begeleiding te starten ligt bij hen zelf’, duidt Karel. Collega’s en leidinggevenden weten niet altijd dat een medewerker een loopbaantraject volgt of gevolgd heeft. ‘Het is een persoonlijke keuze om al dan niet te vertellen over het proces’, zegt hij. ‘Ik nodig mensen wel uit voor een gesprek als ze hun sessies afgerond hebben. Meestal vertellen ze graag over wat ze ontdekt hebben aan mogelijkheden en talenten.’

 

Een stapje achteruit zetten kan een stap voorwaarts zijn
De meeste trajecten monden uit in vernieuwde energie of wijzigingen in jobinhoud of functie binnen de organisatie. Samen met de leidinggevende en soms het team wordt er nagedacht over de mogelijkheden. Uitzonderlijk gebeurt het wel eens dat een medewerker enkel nog een toekomst ziet buiten de organisatie. ‘Dat komt zelden voor. In dat geval respecteren we natuurlijk de keuze van de medewerker’, zegt Karel. ‘Een mooi voorbeeld is dat van iemand die leidinggevende was, maar zich niet goed in zijn vel voelde. Die persoon kon niet goed plaatsen wat precies maakte dat het zo moeilijk liep. Na de loopbaanbegeleiding zette hij bewust een stap achteruit. Achteraf kwam hij me bedanken. Hij zit zoveel beter in zijn vel nu en dat komt ook het werk ten goede.’ Karel wijt de moeilijkheid om een stap terug te zetten aan het taboe dat daaromtrent heerst. ‘Men ziet het vaak als gezichtsverlies. Nochtans kan het een grote stap voorwaarts betekenen’, weet hij.

 

Werken vanuit sterktes werkt
Karel verwijst elk jaar een viertal medewerkers door naar Loopbaanwijzer. ‘We hebben dezelfde visie op mensen en ontwikkeling. Loopbaanbegeleiders vertrekken er vanuit sterktes en talenten en helpen mensen om te ontdekken waar hun kracht ligt. Dat is waar de methode Vuurwerkt! voor staat. Deze benadering geeft veel betere resultaten dan een analyse van zwakheden en problemen.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever. Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

IN-Z integreert loopbaandenken in HR-beleid

Bij IN-Z staan mensen centraal. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met medewerkers om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

Loopbaancoaching kan werkgelegenheid scheppen

‘Mensen die gelukkig zijn op hun werk, zijn meer geëngageerd in andere levensdomeinen. Loopbaancoaching zorgt bovendien voor een dynamischere arbeidsmarkt en meer werkgelegenheid’, zegt Erwin De bruyn, directeur van Stebo vzw. Hij stimuleert zijn medewerkers om loopbaancoaching te volgen. ‘Dat levert mij als werkgever alleen maar winst op.’

Meer openheid op de werkvloer: win-win voor medewerkers en werkgevers

‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig,’ zegt Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Loopbaancompetenties cruciaal voor goed functionerende arbeidsmarkt

Loopbaanbegeleiding versterkt het zelfsturend vermogen van werkende Vlaming aanzienlijk. Dat concludeert Prof. Dr. Marijke Verbruggen uit wetenschappelijk onderzoek. Meer zelfsturing verhoogt de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Jessa Ziekenhuis gelooft in de win-win van loopbaanbegeleiding

‘Loopbaanbegeleiding helpt mensen om zelf keuzes te maken vanuit hun talenten en kracht. Daar worden medewerkers beter van en wij als werkgever ook’, zegt Directeur Personeel & Organisatie Karel Bosmans.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.