kinderen KLaraVan je hobby je (bij)beroep maken? Klara Baerten had het nooit serieus overwogen. Loopbaancoaching opende haar perspectief. Nu combineert ze haar job in een leerwerkplaats met fotografie in bijberoep. ‘Het is soms zwaar, maar ik krijg er veel voor terug. Mijn vaste job zorgt voor zekerheid en fijne sociale contacten. Als ik met fotografie bezig ben, kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten en vergeet ik de tijd. De combinatie heeft mijn leven verrijkt.’

 

Klara Baerten (42) woont met haar partner in Diepenbeek en is mama van een tweeling van 3,5 jaar. Ze is sociaal verpleegkundige van opleiding en werkt als trajectbegeleidster in leerwerkplaats vzw De Sluis (www.vzwdesluis.be). Daar bereidt ze laaggeschoolde mensen en mensen met een arbeidshandicap voor op een job in het normaal economisch circuit of in een beschutte werkplaats. Enkele jaren geleden startte ze als zelfstandig fotograaf in bijberoep. Zo vindt haar grote passie ook een professionele uitweg.

 

Dipje
Ongeveer vijf jaar geleden kwam Klara in een dip terecht. ‘Ik haalde nog maar weinig voldoening uit mijn werk. Was dit het nu? Coach Jacqueline maakte samen met mij de balans op. Best veel van mijn talenten en vaardigheden komen aan bod in mijn job: ik ben sociaal en help graag mensen op weg. Mijn baan biedt me ook de nodige werkzekerheid. Deze analyse deed me weer positiever naar mijn werk kijken en dat gaf me een nieuw élan’, vertelt Klara.

 

Van je hobby je bijberoep maken
Klara’s grote passie is fotografie. Tot op dat moment was het enkel een hobby. ‘In de fotografie kan ik mijn creatieve kant naar boven halen en helemaal mijn ding doen. Het staat ook voor avontuur, want geen enkele reportage is hetzelfde’, vertelt Klara. ‘Jacqueline stimuleerde me om mijn passie ook professioneel te ontwikkelen. Ik had daar nog nooit serieus over nagedacht. Een afweging van de voors en tegens liet me inzien dat het écht een optie was.’

 

Combineren
In 2009 startte Klara met een driejarige opleiding tot beroepsfotograaf bij Syntra. ‘De lat lag hoog en ik heb er enorm veel geleerd’, zegt Klara. In 2010 werd de tweeling geboren. ‘De combinatie van mijn job, het moederschap en de opleiding was soms erg zwaar. Maar ik vond telkens opnieuw de moed om door te zetten. Ik wist dat ik ongelukkiger zou zijn zonder de fotografie.’ Klara houdt van de afwisseling tussen haar vaste job en haar bijberoep. ‘Het past bij me om zaken te combineren’, zegt ze.

 

Ideale wereld
‘Mijn ideaal scenario is dat ik kan leven van mijn fotografie en nog genoeg tijd overhoud om bij mijn man en kinderen te zijn’, bekent Klara. ‘Maar de concurrentie is groot. Nu komen de meeste mensen via-via bij me terecht. Om meer financiële zekerheid te krijgen, moet mijn klantenbestand uitbreiden.’ Klara is nog steeds blij met de keuze die ze maakte. ‘Als je daar de kans toe hebt, volg dan je talent, ook al betekent het zaken combineren. Mijn leven is er zoveel rijker door geworden!’

 

Op de foto de kinderen van Klara, een werk uit haar persoonlijke portfolio. Meer informatie? www.kaiasfotofolie.be

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

 

Loopbaanbegeleiding ook voor ondernemers!

Ook voor een ondernemer kan loopbaanbegeleiding iets bijdragen. Of je nu een eigen zaak wil opstarten in hoofd- of bijberoep, je al een zaak hebt of je eraan denkt om je activiteiten stop te zetten. Anderen deden het al voor je!

Ondernemers zijn gebaat bij een coach die hun leefwereld goed kent

Voor je een zaak start, verken je best grondig of het ondernemerschap bij hen past. Maar ook daarna kan de realiteit anders zijn dan verwacht of wijzigen. Bedrijfsadviseur An Quaethoven: ‘Je bedrijf is je kind, je vereenzelvigt je ermee want je hebt het helemaal zelf gecreëerd. Als het moeilijk loopt, raakt dat je diepste zelf en voel je je persoonlijk verantwoordelijk. Dit bespreken is niet gemakkelijk.’

Caroline ruilde eigen zaak voor vaste job: ‘Nu heb ik de perfecte combinatie.’

Ze had een eigen groentewinkel, deed haar werk graag maar worstelde met de druk die daarbij kwam kijken. Nu is Caroline Denecker (37) huishoudhulp bij Familiehulp. ‘Ik heb nog steeds veel sociale contacten, werk alleen en organiseer mijn werk zelfstandig. De zorgen en de verantwoordelijkheid voor de zaak heb ik niet meer en werk en privé zijn in evenwicht. Voor mij een ideale combinatie’, zegt ze.

Zelfzorg en zakelijk denken geven dansschool toekomst

Met de oprichting van haar Balletschool in Neeroeteren maakte Nadja Segers (36) in 2002 de droom waar die ze al sinds haar negende koesterde. Een grenzeloze inzet en te lage inkomsten zetten het jonge gezin van Nadja steeds meer onder druk. Even leek het erop dat haar droom aan diggelen zou gaan. Tot ze zich omringde met deskundig advies.

Kiezen met hoofd én hart

Loopbaancoach Aida Pereira werkte een methodiek uit om mensen vanuit rust en vertrouwen beter in staat te stellen om een keuze te maken. Ine Maesen getuigt. Ze koos voor haar zelfstandige logopediepraktijk en een jaar later om terug te gaan naar haar job in het onderwijs: ‘Die flexibiliteit is nieuw voor mij. Ik ervaar meer innerlijke vrijheid’, vertelt Ine.

Onderweg naar een eigen zaak: ‘de hunkering naar vrijheid is groot’.

‘Zelfstandige worden, ik had het nooit echt als een optie gezien’, vertelt Bieke Vermeulen (45). ‘In loopbaangesprekken werd duidelijk hoezeer het bij me past. Ik vond de weg naar het Ondernemersatelier waar ik in een veilige setting achttien maanden kan groeien als ondernemer. Ik wil mijn eigen ding kunnen doen.’

‘Je hoeft niet al je talenten in één job kwijt te kunnen’

Van je hobby je (bij)beroep maken? Klara Baerten combineert haar job in een leerwerkplaats met fotografie in bijberoep. ‘Mijn vaste job zorgt voor zekerheid en fijne sociale contacten. Als ik met fotografie bezig ben, kan ik mijn creativiteit de vrije loop laten. De combinatie heeft mijn leven verrijkt.’

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.