InZet 2In sociale economie organisatie IN-Z staan mensen centraal. Klanten én medewerkers. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met mensen om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

 

Twaalfhonderd medewerkers van IN-Z in Limburg en Vlaams-Brabant bieden poetshulp, huishoudhulp, seniorenoppas en persoonlijke assistentie aan iedereen die daaraan behoefte heeft.

 

Creatief met talent
‘Er zijn altijd mogelijkheden om je talenten meer in te zetten in je job’, zegt Veerle. ‘De meeste medewerkers hebben geen diploma en waren langdurig werkzoekend. Maar allemaal hebben ze waardevolle ervaring en specifieke sterktes. Die willen we boven water brengen en mensen de kans geven om ze verder te ontplooien’. IN-Z durft daarin creatief te zijn: de ene helpster neemt een taak als meter of stagebegeleider op, de ander geeft mee een presentatie of organiseert voor nieuwe collega’s een workshop koken. ‘Soms is het een hele zoektocht,’ zegt Veerle, ‘maar alles is bespreekbaar.’

 

Informele en formele gesprekken
De coördinatoren begeleiden medewerkers in hun ontwikkeling op het werk. In gesprekken detecteren ze waar hun medewerkers goed in zijn en wat hen energie geeft. ‘Nu zijn er al functioneringsgesprekken waarin talenten aan bod kunnen komen, maar we voelen de nood aan een breder talent- en loopbaanbeleid: we willen iedereen bevragen en betrekken. We zijn volop bezig om dit vorm te geven’, vertelt Veerle.

 

Mensen toekomst bieden
IN-Z verwijst regelmatig medewerkers door naar loopbaanbegeleiding. ‘Als we merken dat iemand nood heeft aan meer ondersteuning of moeilijk kan benoemen wat ze graag doet. Of als we afscheid moeten nemen van een medewerker. We willen dat mensen verder kunnen in hun leven, ook al is dat niet bij ons. Als werkgever voelen wij hierin ook een verantwoordelijkheid’, zegt Veerle.

 

Structurele samenwerking met Loopbaanwijzer
Bij IN-Z werken veel alleenstaande vrouwen met kinderen. Aanvullend op hun deeltijdse job krijgen ze stempelgeld als gezinshoofd. Maar als de kinderen het huis uit gaan, valt de uitkering plots weg. De RVA maant hen dan aan om meer uren te gaan werken in hun job als poetshulp of persoonlijk assistent. ‘Voor deze mensen is dit echter niet altijd haalbaar, vaak omwille van fysieke of andere beperkingen. Om hen perspectief te bieden, gaan we structureel samenwerken met Loopbaanwijzer’, vertelt Veerle. ‘We weten dat zij vanuit sterktes werken en daar geloven we in.’

 

Opbrengst voor de organisatie
De talentgerichte aanpak van IN-Z over levensfases heen, levert onze organisatie veel op: ‘We hebben gemotiveeerde, dankbare medewerkers die ervoor gaan. Ze zijn loyaal en denken mee’, zegt Veerle. ‘Het simpele feit dat iedereen bij ons een vast contract krijgt, doet mensen opfleuren. Ze krijgen weer perspectief. Ook de wetenschap dat we hen verder op weg helpen als het bij ons niet meer lukt, zorgt voor vertrouwen.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever. Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

IN-Z integreert loopbaandenken in HR-beleid

Bij IN-Z staan mensen centraal. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met medewerkers om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

Loopbaancoaching kan werkgelegenheid scheppen

‘Mensen die gelukkig zijn op hun werk, zijn meer geëngageerd in andere levensdomeinen. Loopbaancoaching zorgt bovendien voor een dynamischere arbeidsmarkt en meer werkgelegenheid’, zegt Erwin De bruyn, directeur van Stebo vzw. Hij stimuleert zijn medewerkers om loopbaancoaching te volgen. ‘Dat levert mij als werkgever alleen maar winst op.’

Meer openheid op de werkvloer: win-win voor medewerkers en werkgevers

‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig,’ zegt Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Loopbaancompetenties cruciaal voor goed functionerende arbeidsmarkt

Loopbaanbegeleiding versterkt het zelfsturend vermogen van werkende Vlaming aanzienlijk. Dat concludeert Prof. Dr. Marijke Verbruggen uit wetenschappelijk onderzoek. Meer zelfsturing verhoogt de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Jessa Ziekenhuis gelooft in de win-win van loopbaanbegeleiding

‘Loopbaanbegeleiding helpt mensen om zelf keuzes te maken vanuit hun talenten en kracht. Daar worden medewerkers beter van en wij als werkgever ook’, zegt Directeur Personeel & Organisatie Karel Bosmans.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.