Gulsen Aydin1Het leven loopt niet altijd zoals je hoopt. Gulsen Aydin (42) hervond zes jaar geleden na een loopbaancoaching haar engagement als gezinsondersteuner. Enkele jaren later werd bij haar de chronische immuunziekte sarcoïdose vastgesteld en moest ze thuis blijven. Stilaan verkent ze opnieuw haar mogelijkheden. ‘Alles is nu anders. Ik moet mezelf heruitvinden’, zegt Gulsen.

 

Gulsen is Nederlandse en woont sinds vijftien jaar met haar man en drie zonen in Beringen. Als gezinsondersteuner begeleidt ze kwetsbare gezinnen die te kampen hebben met kansarmoede, sociale uitsluiting of andere problemen.

 

Balans opmaken om te blijven
In 2008 kwam Gulsen op aanraden van een vriendin bij Loopbaanwijzer terecht. ‘Ik ervoer een diep onbehagen op mijn werk, maar wist niet goed waar het aan lag.’ Gulsen leerde in de coaching vooral haar sterktes benoemen. ‘Ik help graag mensen en heb een sterk inlevingsvermogen. Maar ik ben ook resultaatgericht en de combinatie van deze eigenschappen zorgt ervoor dat ik het erg moeilijk vind dat er soms zo weinig verandert in een gezin. Ik neem mijn werk alle dagen mee naar huis.’  Toch besloot ze na de coaching bij haar huidige werkgever te blijven. ‘Ik vind het fijn om iets voor anderen te betekenen. De goede relaties met collega’s gaven de doorslag’, zegt ze.

 

Leren leven met een chronische ziekte
Tijdens de coaching kwam Gulsen tot het inzicht dat sommige problemen waar ze mee kampte diepgeworteld waren. ‘Coach Aida verwees me door naar een psychiater. Een depressie, zo bleek. De begeleiding en de antidepressiva hebben me geholpen om verder te gaan.’ Anderhalf jaar geleden kreeg Gulsen nog een klap te verwerken toen de chronische ziekte sarcoïdose bij haar werd vastgesteld. Sindsdien is ze met ziekteverlof. ‘Het valt me zwaar om mijn ziekte te aanvaarden’, bekent ze. ‘Ik ben vaak moe, heb chronische pijn en bij de minste inspanning ben ik kortademig. Omdat je het niet meteen aan me ziet, begrijpen mensen niet altijd welke impact de ziekte op mijn leven heeft.’  

 

Liefde geeft kracht om vol te houden
Toch blijft Gulsen hoopvol en positief. Ze put kracht uit haar geloof en uit de liefde van en voor haar gezin. ‘Zij steunen me en zorgen ervoor dat ik het volhoud’, zegt ze. ‘Ik heb mijn perfectionisme wat leren loslaten en berust erin als ik te moe ben voor bepaalde taken. Dat geeft rust. Al vind ik het nog steeds moeilijk om hulp te vragen of te aanvaarden: ik wil niet dat mensen me zielig vinden.’ Die zelfstandigheid en zelfredzaamheid kenmerken Gulsen, evenals haar doorzettingsvermogen. Van elke nieuwe dag probeert ze het beste te maken.   

 

Creatief met inrichting
Stilaan denkt Gulsen opnieuw aan werken, daarin gesteund door haar behandelende arts. Terugkeren naar haar oude job ziet ze niet zitten. Ze vreest dat het psychisch te zwaar voor haar zal zijn. Ze droomt van een luchtigere baan waarin ze creatief aan de slag gaat met haar handen en minder mentaal uitgeput raakt. ‘Ik zou heel graag iets met huisinrichting doen’, zegt ze. ‘Ik ben creatief, heb een goed ruimtelijk inzicht en oog voor detail. Overal waar ik kom krijg ik ideeën om ruimtes aan te kleden of opnieuw in te richten.’  

 

Kleine stapjes op weg naar de toekomst
Voorlopig blijft het bij een droom. ‘Ik weet niet goed hoe eraan te beginnen en of het wel kan’, zegt Gulsen. ‘Mijn zelfvertrouwen kreeg een deuk door mijn ziekte.’ Gulsen ziet wel kleine stapjes op weg naar een nieuw leven: ‘Meer informatie opzoeken over mijn ziekte en contact leggen met lotgenoten kan me steun bieden’, zegt Gulsen. ‘Daarnaast wil ik verkennen wie ik nu ben, wat mijn mogelijkheden nog zijn en welke stappen ik dan best zet.’ Dat je na zes jaar opnieuw loopbaancheques kan aanvragen en een coaching opstarten, wist ze niet. ‘Dat is fijn. Misschien kan coaching me opnieuw op weg helpen.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.