Love JobDe job van je leven hebben en het toch niet meer zien zitten? Het overkwam Els toen ze werd geconfronteerd met pestgedrag van een collega. ‘Tijdens loopbaancoaching kreeg ik een nieuwe kijk op mezelf. Ik bouwde weerbaarheid op en kreeg handvatten om beter om te gaan met moeilijke situaties.’ Nu de collega in kwestie niet meer in de organisatie werkt, heeft Els het plezier in haar werk helemaal hervonden. ‘Ik hoop dat ik deze job tot mijn pensioen kan blijven doen’, zegt ze.

 

Els (53) werkt al 20 jaar als stikster. Ze gebruikt liever haar echte naam niet omdat ze nog steeds aan het bekomen is van de zware periode die achter haar ligt.

 

Een zware periode
‘Ongeveer twee jaar geleden begon voor mij de ellende’, vertelt Els. ‘Een collega maakte me het leven zuur. Ze beweerde dat ik roddelde over anderen, al het leuke werk voor mezelf hield en een profiteur was. De baas ging mee in haar redenering en ik werd meermaals terechtgewezen. Ik kreeg de indruk dat ook mijn collega’s op den duur met wantrouwen naar me keken. Na een paar maanden begon ik hevige maagpijn te krijgen en moest ik vaak thuisblijven. Ik hield het simpelweg niet langer dan een paar weken aan een stuk uit op het werk. Ik verloor mijn eetlust en verloor zes kilo in een paar maanden tijd.’

 

De ideale job in slechte omstandigheden
Via een vriendin kwam Els bij loopbaancoaching terecht. ‘Voor mij was de maat vol en hoewel ik bang was om van werk te veranderen, zag ik geen andere oplossing meer. Maar al in de eerste gesprekken met coach Sylvia bleek dat mijn job voor mij ideaal is. Ik heb afwisselend werk dat ik graag doe, zinvol vind én ik heb veel vrijheid en autonomie om mijn werk zelf te organiseren. Alleen de randvoorwaarden zaten niet goed.’ Een eerste klik die Els maakte, was om anders naar de situatie te kijken: ‘Ik kan die collega niet veranderen. Alle energie die ik daarin steek, kan ik beter aanwenden om zelf anders te reageren.’

 

‘Ik vraag nu gewoon wat er scheelt’
‘Sylvia hield me een spiegel voor’, vertelt Els. ‘Ik had de idee dat ik me niet te veel aantrek van alles, maar dat klopte natuurlijk niet want anders word je niet ziek van zorgen. Dat ik heel zelfstandig ben en maar weinig gezelschap nodig heb, moest ik ook herzien. De waarheid is dat ik erg reken op de mensen om me heen. Dankzij dit inzicht heb ik meer aandacht voor collegialiteit gekregen en durf ik makkelijker hulp vragen.’ Als er wrevel of spanning is tussen haar en een collega, dan vraagt Els nu sneller uitleg: ‘Voor de loopbaancoaching dacht ik nogal vlug dat iemand iets tegen me had. Nu besef ik dat iedereen wel eens een slechte dag heeft en er honderdeneen redenen kunnen zijn waarom een persoon zus of zo reageert. Het beste is gewoon te vragen wat er scheelt.’

 

Delen is belangijk
Er kwam ook een oplossing voor de situatie op het werk. De collega die pestgedrag vertoonde werd ontslagen, mede door tussenkomst van de arbeidsgeneeskundige dienst die met leidinggevenden en collega’s sprak. ‘Na haar ontslag kwamen de tongen los’, zegt Els. ‘Veel andere collega’s hadden zich ook geviseerd gevoeld en ervoeren daardoor spanning. We hadden dat blijkbaar allemaal verzwegen en bijna niemand kwam nog graag werken.’ Verhalen delen was helend en leerrijk en het zorgde voor samenhorigheid: ‘Ik denk dat we de volgende keer sneller met elkaar zullen praten. De sfeer is sindsdien enorm verbeterd en ik ga nu weer met volle goesting werken. Ik hoop dat ik deze job tot aan mijn pensioen kan blijven doen.’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Aandacht voor wat wél werkt maakt fundamenteel verschil

Als je vastloopt op je werk, kan veranderen van werkomgeving een oplossing zijn. Maar het hoeft niet, ontdekte Pascal, ingenieur in de farmaceutische sector. Toen hij tegen de grenzen van zijn functie aanliep, was hij van plan van job te veranderen. Maar het liep anders. ‘Ik ontdekte dat ik zelf moest veranderen, dat ik mijn aandacht ook kon richten op wat wél werkt en dat ik duidelijker moest communiceren.’

Minder moe met job die beter aansluit bij talenten

Meer werken en toch minder moe zijn? Dat kan perfect, ervaart Mara (34). Een nieuwe job als teamleider in de organisatie waar ze al vijf jaar werkte, geeft haar vandaag veel energie. ‘In gesprek gaan met mijn werkgever over mijn energieverlies en zorgen heeft veel in beweging gebracht. Dankzij zijn vertrouwen en inzicht in mijn talenten, heb ik nu een job die veel beter bij me past.’

Diagnose fibromyalgie: ‘Ik verspil geen energie aan klagen.’

Enkele jaren geleden moest Lieve Cetinkaya (34) haar droomjob als zorgkundige om medische redenen opgeven. Even leek alles zwart. ‘Loopbaancoaching heeft mijn blik verruimd: ik kijk met nieuwe ogen naar mezelf en naar de wereld. Daardoor zie ik nu meer mogelijkheden’, vertelt ze. ‘Werken in een callcenter leek me vroeger uitgesloten, maar ik gaf het een kans en vind het echt leuk.’

Els herwint arbeidsvreugde na pesterijen op het werk

De job van je leven hebben en het toch niet meer zien zitten? Het overkwam Els toen ze werd geconfronteerd met pestgedrag van een collega. ‘Tijdens loopbaancoaching kreeg ik een nieuwe kijk op mezelf. Ik bouwde weerbaarheid op en kreeg handvatten om beter om te gaan met moeilijke situaties.’ Nu de collega in kwestie niet meer in de organisatie werkt, heeft Els het plezier in haar werk helemaal hervonden.

Gulsen verkent nieuwe toekomst met een chronische ziekte

Gulsen Aydin (42) hervond zes jaar geleden na een loopbaancoaching haar engagement als gezinsondersteuner. Enkele jaren later werd bij haar de chronische immuunziekte sarcoïdose vastgesteld en moest ze thuis blijven. Stilaan verkent ze opnieuw haar mogelijkheden. ‘Alles is nu anders. Ik moet mezelf heruitvinden’, zegt Gulsen.

Meer openheid op de werkvloer: win-win voor medewerkers en werkgevers

‘We leven langer, werken flexibeler, worden vaker uitgedaagd van functie te veranderen. We moeten de manier waarop we arbeid vormgeven durven herzien. En daar hebben we de flexibele geest van alle actoren voor nodig,’ zegt Koen Hendrix, directeur Strategie en Organisatie bij werkgeversorganisatie VKW Limburg.

Kristin kwam sterker uit een burn-out

Acht jaar geleden herstelde Kristin (47) van een burn-out. Ze vindt het belangrijk om nu haar verhaal te vertellen. ‘Ik wil mee het taboe doorbreken’, zegt ze. ‘Burn-out kan iedereen overkomen. Mensen met burn-out zijn geen zwakkelingen, integendeel: ze leggen de lat hoog en presteren meestal erg goed.’ Kristin kwam versterkt uit haar burn-out en vond een tweede adem in haar job. ‘Ik leerde beter voor mezelf zorgen, nee zeggen als dat nodig is en zaken loslaten waar ik geen invloed op heb.’

Sluiting Ford is een einde, en een nieuw begin

De sluiting van de Ford fabriek waar hij al 28 jaar werkt, kwam voor Guido Tiesters als een enorme klap. Maar Guido heroriënteerde zich naar het beroep van autoverkoper. ‘Ik ga opnieuw naar school om een diploma te halen. Ik zie weer een toekomst en ben dankbaar voor de kansen die ik krijg.’

‘Waar mijn hart gaat zingen, moet ik zijn’

‘Ik volg mijn hart,’ zegt Hilde Vanquathoven, ‘waar het zingt, moet ik zijn.’ Voor Hilde is dat nu vooral bij de kinderen van Bethanië. Ze doet er vrijwilligerswerk en stelde zich kandidaat om pleegmoeder te worden. ‘Ik vind mijn passie hier. Een job die daarbij aansluit volgt wel, daar heb ik alle vertrouwen in.’

Samia baant zich een eigen weg naar de zorgsector

Waar haar hart ligt, wist Samia (29) diep vanbinnen wel: ‘Al van kleins af aan zorg ik voor mensen.’ Dat ze daar ook haar job van kon maken, was nog niet in haar opgekomen. In de gesprekken met coach Jacqueline ontdekte Samia dat een baan in de zorgsector echt iets voor haar zou zijn. Ze besloot zich bij te scholen en deed werkervaring op in een dienstencentrum van het OCMW Genk, waar senioren elkaar ontmoeten. In de toekomst wil ze graag werken als zorgkundige in een rusthuis.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.