SONY DSC 

Voldoende werkzekerheid in een gezonde werkomgeving waar we onze competenties kunnen ontwikkelen: dat is wat duurzaam werk betekent. Duurzaam werk ligt niet noodzakelijk in één vaste, langdurige job, wel in een loopbaan die in zijn geheel die kwaliteiten heeft. ‘Loopbaancoaching kan die doelstelling ondersteunen’, zegt Hilde Baerten, directeur arbeidsmarktbeheer bij VDAB Limburg. ‘Als mensen kiezen voor hun sterktes en een job vinden die daarbij aansluit, is de kans groter dat ze langer met goesting blijven werken. En als ze werkzoekend worden, hebben ze meer zelfsturend vermogen.’

 

De Limburgse arbeidsmarkt in cijfers
Limburg telde in december 2013 ruim 33.000 werkzoekenden. De werkloosheidsgraad bedraagt 8,32%  en is reeds jaren iets hoger dan het Vlaams gemiddelde van 7,76%. Het aandeel van mensen uit een kansengroep (allochtonen, mensen met een arbeidshandicap, 50+’ers en laaggeschoolden) is met 68,8% in Limburg vergelijkbaar met 70% in Vlaanderen. Het oosten van Limburg, waar ook Genk ligt, kent een hogere werkloosheidsgraad met 9,09% tov 7,73% in West-Limburg. Als de Ford fabriek en toeleveranciers sluiten, kan dat onevenwicht nog versterkt worden. ‘Toen de mijnen sloten, ging het aantal werkzoekenden in een klap naar 40000. We hopen dat bij de sluiting van Ford Genk te voorkomen door mensen al tijdens hun laatste werkjaar een nieuwe job te helpen vinden. Ze hoeven niet te wachten tot ze in januari 2015 werkloos worden’, zegt Hilde.

 

Jongere en oudere werkzoekenden aan de slag helpen zijn speerpunten voor Vlaanderen
De jongerenwerkloosheid indammen en 50+’ers aan een job helpen, zijn prioriteiten in het Vlaams beleid. ‘Wij zetten in op de samenwerking met scholen en KMO’s’, zegt Hilde. ‘Via werkplekleren, stages en IBO (individuele beroepsopleiding) kunnen jongeren snel en laagdrempelig aan de slag.’ In Limburg zijn 8000 werkzoekenden ouder dan 50. Nu worden ze begeleid tot 58 jaar, binnenkort tot 60 jaar. ‘Voor deze mensen kan een loopbaancoaching voor een ontslag enorm veel betekenen. Vaak hebben ze jarenlang bij dezelfde werkgever gewerkt. Hun eigen sterktes en competenties leren benoemen en nieuwe mogelijkheden zien, is dan een grote stap. Een coach kan daarbij helpen.’

 

Werkgevers op maat ondersteunen
VDAB Limburg wil ook de banden met werkgevers, vooral met KMO’s, verstevigen. ‘In Limburg zorgen KMO’s voor het merendeel van de tewerkstelling’, vertelt Hilde. ‘Het is belangrijk dat we hun noden kennen en hen een gepaste ondersteuning bieden om de juiste mensen te vinden. Dat is net als de begeleiding van werkzoekenden maatwerk. We geven werkgevers ook informatie over loopbaancoaching. Zij kunnen dat dan bekendmaken bij hun medewerkers en medewerkers stimuleren hun loopbaan zelf in handen te nemen via een loopbaanbegeleiding.  

 

Partners goed kennen is pluspunt
VDAB biedt zelf geen loopbaanbegeleiding meer aan, maar verwijst door. ‘Uiteraard mogen we als overheidsdienst geen reclame maken, maar onze consulenten geven wel graag informatie over de aanpak van de verschillende dienstverleners. Tot welke doelgroepen richten ze zich? Wat zijn hun uitgangspunten? Welke methodieken passen ze toe? Op basis hiervan kan iemand bewust kiezen bij welk loopbaancentrum hij aanklopt’, vertelt Hilde. ‘Deze informatie krijgen we van de loopbaancentra. Goede contacten en een samenwerking op meerdere fronten zorgen ervoor dat de kennis doorleefd is.’

 

Meer informatie? Lees ook het artikel ‘Werknemers Ford toekomst bieden heeft hoogste priorititeit’

 

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

 

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.