Hilde Baerten5500 medewerkers van Ford Genk en toeleveranciers komen op 1 januari 2015 op straat te staan. Hen nu al zo goed mogelijk voorbereiden op een nieuwe job ziet Hilde Baerten, directeur arbeidsmarktbeleid van VDAB Limburg, als de grootste uitdaging voor 2014. ‘Loopbaanbegeleiding is daarin een eerste stap: je sterktes en jobdoelen in kaart brengen helpt om daarna gericht vorming te volgen of te solliciteren’, zegt ze. Hilde hoopt ook op verder economisch herstel: ‘Dat is nodig om extra banen te genereren.’ 

  

Hilde Baerten, sinds vorig jaar directeur arbeidsmarktbeheer bij VDAB Limburg, oefende er in de afgelopen 20 jaar al diverse functies uit, telkens in de bemiddeling van werkzoekenden. Zij en haar team staan in voor de inhoudelijke ondersteuning van zestien werkwinkels in Limburg, voor de samenwerking met partners, de contacten met werkgevers en de loopbaandienstverlening aan werkenden.

 

Loopbaanbegeleiding is eerste stap in oriëntatie
‘Alle medewerkers van Ford Genk zouden best nu al loopbaanbegeleiding volgen. Zo kunnen ze zich oriënteren op de arbeidsmarkt. Wat kan ik allemaal? Welke jobs passen bij mij? En ook: welke vaardigheden moet ik daar eventueel voor aanscherpen? Al deze vragen komen in een coaching aan bod’, zegt Hilde. ‘Als mensen dit nu al helder krijgen, kunnen ze in 2015 meteen starten met een opleiding of gericht solliciteren. Ik hoop zelfs dat heel wat werknemers dit jaar al een nieuwe bestemming vinden.’

 

Informeren samen met vakbonden en directies 
Samen met de vakbonden en de directies van de bedrijven tracht VDAB de getroffen medewerkers goed te informeren over de ondersteuning van VDAB en loopbaancentra. Begin februari worden er  infosessies over loopbaanbegeleiding in de Ford fabriek en bij de toeleveranciers georganiseerd worden tijdens de werkuren. Daarnaast kunnen medewerkers van Ford elke week met vragen bij een consulent terecht die in het bedrijf aanwezig is, bij de toeleveranciers is dit een 2-wekelijks aanbod. De loopbaancheques worden door de werkgever terugbetaald waardoor de coaching gratis is. Tot nu toe gingen maar weinig medewerkers in op het aanbod. ‘Op de eerste sessie van 2014 waren plots veel meer mensen aanwezig’, vertelt Hilde. ‘Ze voelen dat de tijd tikt. En wij zijn klaar om hen te ondersteunen’.  

 

Samenwerking met partnerorganisaties zodat niemand moet wachten
‘Samen met onze partnerorganisaties willen we deze grote groep mensen goed begeleiden. Alleen zou VDAB dit nooit kunnen. We vinden het belangrijk dat mensen snel kunnen starten met loopbaanbegeleiding of opleiding. We voorzien technische bij- en omscholing, maar ook ondersteuning bij het opmaken van CV’s, sollicitatietraining en trainingen in competenties die voor iedereen nodig zijn zoals basis ICT vaardigheden, Nederlands en werkattitudes.’ VDAB breidt haar bestaande samenwerking met onderwijsinstellingen, vakbonden en dienstverleners inzake opleiding en begeleiding in de loop van 2014 uit.  

 

Succesverhalen inspireren
Voldoende informatie en een lage instap om een coaching te starten, zijn de eerste voorwaarden om mensen de weg te tonen. Om nog meer Fordmedewerkers over de streep te halen om in 2014 al loopbaanbegeleiding te volgen, kunnen volgens Hilde succesverhalen van collega’s inspirerend werken. ‘Als mensen in de pers, van collega’s horen en op fora lezen over de successen die anderen boekten, kan dat hen motiveren om zelf ook met loopbaancoaching te starten.’  

 

Meer informatie? http://herstructureringenlimburg.vdab.be/

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.