Caroline DeneckerZe had een eigen groentewinkel, deed haar werk graag maar worstelde met de druk die daarbij kwam kijken. Nu is Caroline Denecker (37) huishoudhulp bij Familiehulp. ‘Ik heb nog steeds veel sociale contacten, werk alleen en organiseer mijn werk zelfstandig. De zorgen en de verantwoordelijkheid voor de zaak heb ik niet meer en werk en privé zijn in evenwicht. Voor mij een ideale combinatie’, zegt ze.

 

Al sinds haar vijftiende hielp Caroline in de groenten- en fruitwinkel van haar ouders in Zonhoven. Het stond in de sterren geschreven dat ze de winkel zou overnemen. En zo geschiedde: in 2007 nam Caroline het roer over. ‘Ik heb altijd graag in de winkel gestaan’, vertelt ze. ‘Ik hield van het sociaal contact met de klanten en mijn werk zelf organiseren. Het was wel een druk leven: van zes uur ’s ochtends tot zeven uur ’s avonds was ik in de weer. Eigenaar worden deed de druk toenemen. Ik maakte me vaker zorgen.’

 

De knoop doorhakken luchtte op
In 2012 werd Caroline mama, en toen gingen de lange dagen en de verantwoordelijkheid te zwaar wegen. ‘Op het einde was ik echt uitgeput’, zegt ze. ‘Ik denk dat ik maar een stap van een burn-out verwijderd was.’ Eind 2012 zette ze de zaak stop. ‘Voor mij was het een opluchting. Afscheid nemen viel me niet zwaar. Integendeel: nu denk ik vaak dat ik het veel eerder had moeten doen.’ Welke job bij haar zou passen, wist Caroline niet meteen.

 

Kwaliteiten benoemen leidt tot nieuwe job
Tijdens loopbaanbegeleiding kwam ze haar kwaliteiten op het spoor. ‘Coach Aida gebruikte een kaartspel dat me woorden aanreikte om mijn kwaliteiten te beschrijven. Die kon ik meteen gebruiken tijdens mijn sollicitatie’, vertelt Caroline. Wat ze over zichzelf leerde? ‘Als ik mensen kan helpen, is mijn dag goed. Sociale contacten geven me energie. Autonomie heb ik nodig, ik heb immers zoveel jaren alleen gewerkt.’ Een beroep in de thuiszorg leek op haar lijf geschreven. Caroline solliciteerde bij Familiehulp en kon er meteen aan de slag als huishoudhulp.

 

Leeg hoofd na de werkdag
‘Als huishoudhulp beslis ik zelfstandig over de invulling van mijn taken, werk ik alleen en heb ik warme contacten met klanten’, zegt Caroline, ‘precies die zaken die ik wilde behouden uit mijn ervaring als zelfstandige. Ik ben ook voortdurend in beweging. Stilzitten is niets voor mij. Na mijn werk hoef ik aan niets meer te denken en ben ik er helemaal voor mijn gezin. Ik slaap beter en geniet van de avonds en weekenden. Een vier vijfde job geeft me de perfecte balans.’

 

Betere bescherming
Caroline verwacht haar tweede kindje in augustus. Over twee weken start haar zwangerschapsverlof. ‘Ook dat is een hemelsbreed verschil’, zegt ze. ‘Bij mijn eerste stond ik tot enkele dagen voor de bevalling nog in de winkel en ging ik al na zes weken opnieuw aan de slag. Nu kan ik rusten en na de bevalling tijd nemen voor de baby. Dat is geen overbodige luxe met al een kindje in huis.’

 

Droom
‘Ik zou heel graag doorgroeien tot zorgkundige bij Familiehulp. Als ik vijf jaar in dienst ben, kan ik me kandidaat stellen om gedurende een jaar voltijds opleiding te volgen. Daar kijk ik erg naar uit. Al ben ik nu al heel gelukkig met mijn job’, aldus Caroline.

Door Lisa Coppin, nieuwsmaker bij Axiomnieuws, in opdracht van Loopbaanwijzer Stebo. Wil u reageren of heeft u zelf een verhaal dat u wil delen? Contacteer dan onze nieuwsredactie via mail of telefoon 0474 88 26 37. Loopbaanwijzer Stebo geeft toestemming tot integrale overname van dit artikel, mits vermelding van Loopbaanwijzer en opname van een link naar deze pagina.

Aandacht voor wat wél werkt maakt fundamenteel verschil

Als je vastloopt op je werk, kan veranderen van werkomgeving een oplossing zijn. Maar het hoeft niet, ontdekte Pascal, ingenieur in de farmaceutische sector. Toen hij tegen de grenzen van zijn functie aanliep, was hij van plan van job te veranderen. Maar het liep anders. ‘Ik ontdekte dat ik zelf moest veranderen, dat ik mijn aandacht ook kon richten op wat wél werkt en dat ik duidelijker moest communiceren.’

Ondernemers zijn gebaat bij een coach die hun leefwereld goed kent

Voor je een zaak start, verken je best grondig of het ondernemerschap bij hen past. Maar ook daarna kan de realiteit anders zijn dan verwacht of wijzigen. Bedrijfsadviseur An Quaethoven: ‘Je bedrijf is je kind, je vereenzelvigt je ermee want je hebt het helemaal zelf gecreëerd. Als het moeilijk loopt, raakt dat je diepste zelf en voel je je persoonlijk verantwoordelijk. Dit bespreken is niet gemakkelijk.’

Caroline ruilde eigen zaak voor vaste job: ‘Nu heb ik de perfecte combinatie.’

Ze had een eigen groentewinkel, deed haar werk graag maar worstelde met de druk die daarbij kwam kijken. Nu is Caroline Denecker (37) huishoudhulp bij Familiehulp. ‘Ik heb nog steeds veel sociale contacten, werk alleen en organiseer mijn werk zelfstandig. De zorgen en de verantwoordelijkheid voor de zaak heb ik niet meer en werk en privé zijn in evenwicht. Voor mij een ideale combinatie’, zegt ze.

Na burn-out: nieuw begin bij dezelfde werkgever. Het kan best!

Succesvol opnieuw aan de slag bij je werkgever na burn-out kan prima lukken. Marijke Vanmuysen deed het, samen met haar werkgever IN-Z. Marijke hield het contact met haar leidinggevende open, omringde zich met steun en leerde haar grenzen en wensen onder woorden brengen. Een warm, zorgzaam onthaal na de lange ziekteperiode deed de rest.

‘Een job die bij je past, draagt bij tot gezond leven’, zegt huisarts

Huisdokter Peter Sauwens krijgt steeds meer mensen met stressgerelateerde klachten over de vloer. De druk op mensen neemt zienderogen toe, merkt hij op. De huisarts pleit voor een menselijk arbeidsritme, met rustmomenten voor lichaam en geest. ‘Want een job die bij je past en waardevolle sociale contacten biedt, draagt bij tot een gezond leven.’

Zelfzorg en zakelijk denken geven dansschool toekomst

Met de oprichting van haar Balletschool in Neeroeteren maakte Nadja Segers (36) in 2002 de droom waar die ze al sinds haar negende koesterde. Een grenzeloze inzet en te lage inkomsten zetten het jonge gezin van Nadja steeds meer onder druk. Even leek het erop dat haar droom aan diggelen zou gaan. Tot ze zich omringde met deskundig advies.

Kiezen met hoofd én hart

Loopbaancoach Aida Pereira werkte een methodiek uit om mensen vanuit rust en vertrouwen beter in staat te stellen om een keuze te maken. Ine Maesen getuigt. Ze koos voor haar zelfstandige logopediepraktijk en een jaar later om terug te gaan naar haar job in het onderwijs: ‘Die flexibiliteit is nieuw voor mij. Ik ervaar meer innerlijke vrijheid’, vertelt Ine.

Minder moe met job die beter aansluit bij talenten

Meer werken en toch minder moe zijn? Dat kan perfect, ervaart Mara (34). Een nieuwe job als teamleider in de organisatie waar ze al vijf jaar werkte, geeft haar vandaag veel energie. ‘In gesprek gaan met mijn werkgever over mijn energieverlies en zorgen heeft veel in beweging gebracht. Dankzij zijn vertrouwen en inzicht in mijn talenten, heb ik nu een job die veel beter bij me past.’

Onderweg naar een eigen zaak: ‘de hunkering naar vrijheid is groot’.

‘Zelfstandige worden, ik had het nooit echt als een optie gezien’, vertelt Bieke Vermeulen (45). ‘In loopbaangesprekken werd duidelijk hoezeer het bij me past. Ik vond de weg naar het Ondernemersatelier waar ik in een veilige setting achttien maanden kan groeien als ondernemer. Ik wil mijn eigen ding kunnen doen.’

IN-Z integreert loopbaandenken in HR-beleid

Bij IN-Z staan mensen centraal. ‘Ons doel is duurzame tewerkstelling creëren’, zegt Veerle Bormans, stafmedewerker HR. ‘Daarom gaan we op weg met medewerkers om hun sterktes te ontdekken en kijken we over levensfases heen. We werken ook samen met Loopbaanwijzer. Deze aanpak levert ons als organisatie gemotiveerde en loyale medewerkers op.’

Share This
Do you want massive traffic?
Dignissim enim porta aliquam nisi pellentesque. Pulvinar rhoncus magnis turpis sit odio pid pulvinar mattis integer aliquam!
 • Goblinus globalus fantumo tubus dia montes
 • Scelerisque cursus dignissim lopatico vutario
 • Montes vutario lacus quis preambul den lacus
 • Leftomato denitro oculus softam lorum quis
 • Spiratio dodenus christmas gulleria tix digit
 • Dualo fitemus lacus quis preambul pat turtulis
* we never share your e-mail with third parties.
bajdojjcjejeijecjcjie

Voldoe je aan één van onderstaande voorwaarden?
Dan krijg je de kost van jouw loopbaancheque(s) terugbetaald.

 • - Ben je 50plusser?
 • - Heb je geen diploma of getuigschrift van het 6de jaar secundair onderwijs?
 • - Heb jij je laatste schooljaar gevolgd binnen het BuSO onderwijs?
 • - Ben je arbeid(st)er in de Limburgse metaalsector met minstens een contract 6 maanden?
 • - Zijn jij of je ouders naar België gekomen om te werken?
 • - Heb je een nationaliteit van buiten de EER?
 • - Heeft minstens één van je ouders, of je beide grootouders een nationaliteit buiten de EU?
 • - Heb je een arbeidsbeperking erkend door de VDAB?

Dan bezorgt jouw loopbaanbegeleider je de nodige attesten voor terugbetaling. Vraag hiernaar bij je kennismakingsgesprek.